Majdak: Ima dovoljno mineralnih gnojiva za jesensku sjetvu

23.09.2022.

12:39

Autor: Hina/HRT/V.G.

Jesenska sjetva

Jesenska sjetva

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je u petak da ima dovoljno mineralnih gnojiva za jesensku sjetvu pri čemu su cijene umjetnih gnojiva nešto niže ili na razini proljeća kada su bile na najvišoj razini.

- Cijena uree je čak nešto niža cijena nego na proljeće, a cijena kompleksnih goriva i drugih gnojiva je na razini proljeća ove godine, rekao je Majdak odgovarajući na upit Vesne Vučemilović (Hrvatski suverenisti) tijekom replika vezanih uz prijedlog Zakona o gnojidbenim proizvodima.

Upozorivši kako su umjetna gnojiva poskupjela i do četiri puta, Vučemilović je upitala što vlada radi po tom pitanju i kako poljoprivrednici mogu financirati jesensku sjetvu uz te cijene umjetnih goriva.

Majdak je podsjetio da je Vlada na proljeće donijela program potpora prema najosjetljivijim skupinama poljoprivrednih proizvođača u iznosu od 200 milijuna kuna kako bi se proljetna sjetva obavila u okvirima koji su bili i proteklih godina.

Očuvati Petrokemiju

Nezavisnu Marijanu Petir i SDP-ovu Martinu Vlašić Iljkić zanimalo je što vlada poduzima da kutinska Petrokemija, koja zapošljava oko 1300 radnika i jedina proizvodi umjetna gnojiva, ponovno pokrene proizvodnju.

Majdak je odgovorio kako će se iznaći mogućnosti da se proizvodnja u Petrokemiji nastavi na održiv način te pripremila kvalitetna proljetna sjetva ali i proizvodnja drugih proizvoda te tvrtke.

Zastupnici su većinom upozoravali na opasnost gašenja Petrokemije koja ne radi od proljeća pri čemu su oporbeni zastupnici upozoravali da bi time mogla biti ugrožena iduća proljetna sjetva, a vlada još uvijek za tu tvrtku nema rješenja.

- Ako se nešto ne napravi u Petrokemiji za oko mjesec dana ona će otići u stečaj", upozorio je Nikša Vukas (Klub Socijaldemokrata).

Naveo je i da bi naša zemlja mogla ostati bez mineralnih gnojiva ako zemlje trećeg svijeta, koje su nam sada glavni dobavljač mineralnih gnojiva, odluče zabraniti izvoz tih gnojiva.

Zato se opet založio da se vidi što će biti sa Petrokemijom, jer je sada kasno za sadašnju jesensku sjetvu a, kako je rekao, pitanje je hoćemo li dočekati njezino otvorenje za proljetnu sjetvu iduće godine.

I u raspravi uime Kluba SDP-a Vlašić Iljkić upozorila je na važnost očuvanja Petrokemije koja je stala sa proizvodnjom mineralnih gnojiva u ožujku jer je cijena plina dosegla i 300 eura po MWh, a da bi proizvodnja bila rentabilna cijena plina se treba kretati do 120 eura po MWh.

- Ne vidimo što vlada čini u ovom trenutku da bi zaštitila naše nacionalne interese i osnovne egzistencijalne potrebe, proizvodnju hrane, upozorila je. Navela je da se bez mineralnog gnojiva prinos smanjuje za gotovo 50 posto.

Vlašić Iljkić kazala je da trenutno ovisimo o sastancima u EU i paketu mjera na europskoj razini jer je u EU ugašeno 30-tak tvornica mineralnih gnojiva te ovisimo o uvozu gnojiva iz trećih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!