Majdak: Pripremamo nacionalnu mjeru za obeštećenje poljoprivrednika

22.05.2023.

10:35

Autor: M.M./HRT

U mreži Prvoga

U mreži Prvoga

Foto: U mreži Prvoga / HRT

Smiruje se situacija na poplavljenim područjima. U Petrinji se danas očekuje ukidanje izvanrednog stanja. O tome što mogu očekivati stradali u poplavama, raspravljalo se u emisiji "U mreži Prvog". Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je da je noć na poplavljenom području prošla mirno, a državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak najavio je popisivanje štete i odštetu stradalima.

- Vodostaji su u padanju. Imamo izvanredno stanje samo na Petrinjskom i Sisačkom području od rijeke Kupe. Vodostaji rijeke Kupe, odnosno na najvišem vodostaju su pali za nekih 50 cm. Očekujemo daljnje pojačano opadanje u idućim danima. Znači, već do sutra u popodnevnim satima bismo mogli reći kako je najveća opasnost prošla, rekao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

- Zahvaćeno je široko područje, većina županija, ako ne i sve županije, od Vrgoračkog područja, gdje su poplavljena sva tri polja, pa do sjevernog dijela Varaždinske županije. Obrovac je prvi stradao i poljoprivredne površine u okolici, Gračac, Ličko-Senjska županija, Zadarska županija, Dalmatinske županije, središnji dio Hrvatske, Karlovačka i Sisačko-Moslavačka županija. Ogromna šteta je načinjena i poljoprivrednim usjevima. Šteta će se početi izračunavati nakon što se voda povuče. Povjerenstva jedinica lokalne samouprave izlaze na terene, a župani će proglasiti prirodnu nepogodu. Nakon toga uslijedit će obeštećenje. Ministarstvo poljoprivrede priprema nacionalnu mjeru za ovu godinu, najavio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Pogledajte cijelu emisiju u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!