Majica: Dan kada je u pravosuđu sve prestalo

08.10.2018.

09:15

Autor: HRT

default error photo
Tonči Majica, odvjetnik i sudac u mirovini, govorio je o stanju u pravosuđu. Izjava 'neka institucije rade svoj posao' za njega je najveći intelektualni domet prosječnog političara.
Pravosuđe je, smatraju mnogi, najveći problem našeg društva neki idu toliko daleko da tvrde kako je to jedan od najvećih razloga uz politiku zašto mladi napuštaju Hrvatsku. O stanju u domaćem pravosuđu kao u Studiju 4 govorio je Tonči Majica, odvjetnik i sudac u mirovini.

"Postoji zakonska mogućnost za gubitak spisa i to se u prošlosti događalo. Moguće je da 'dokazi ishlape', ali je nemoguće da se izgube iskazi jer oni ostaju u memoriji kompjutora", kazao je Tonči Majica komentirajući najnoviju aferu o nestanku spisa iz Općinskog državnog odvjetništva i suda u Zagrebu. Nije želio spekulirati je li se to dogodilo slučajno ili ne.

"Poglavlje 23 je posljednje poglavlje zatvoreno u pristupnim pregovorima s EU-om. Njemačka, koja dobro zna što se događa kod nas - posljednja je dala 'zeleno svjetlo'. To nije slučajno", upozorio je te dodao kako je nepovjerenje građana u pravosudni sustav - opravdano. "Zakone pišu vladajući (interesne skupine), a najmanje suci. Pravosuđe se godinama namjerno uništava. Korumpiranost je teška riječ, jer uvrijedite poštene suce koji rade za plaću jednaku plaći čuvara u austrijskom skijalištu", smatra Majica.

Kazao je kako se "slabljenje autoriteta pravosuđa dogodilo još tijekom Domovinskog rata kada je gotovo u jednom danu u Zagrebu imenovano 95 sudaca - na mandat od 5 godina. Tog dana je prestalo sve. Upitan je kontinuitet znanja, a sudac ne može biti neovisan ako ima mandat od pet godina", naglasio je. Izjava 'neka institucije rade svoj posao' za Majicu je "najveći intelektualni domet koji jedan prosječan političar može reći".

U nastavku emisije Majica je komentirao nacrt 'zakona o zviždačima'. Više u videoprilogu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!