Majka u Zagrebu odbila liječiti dijete, optužena za smrt djeteta i utaju novca

14:18 / 09.10.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv 34-godišnje majke koju terete da je svjesno odbila liječiti dijete, zbog čega je došlo do pogoršanja bolesti i smrti, a i utajila je gotovo polovinu novca, više od 400.000 kuna, prikupljenog za njegovo liječenje.

Kako je objavilo Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, optužnicom se 34-godišnjakinju tereti da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta (2008.) od 24. siječnja 2019. do 2. svibnja 2019. u Zagrebu grubo povrijedila djetetova prava zbog čega je prouzročena smrt djeteta.

Terete je da je, unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i mogućim štetnim posljedicama neliječenja, svjesna svojeg postupanja za zdravlje i život djeteta te pristajući na sve posljedice, odbila dijete voditi liječniku i podvrgnuti ga daljnjim terapijskim postupcima i liječenju. Zbog neliječenja je bolest brzo napredovala te se djetetovo stanje pogoršalo i nastupila je smrt.

Uz to, okrivljenicu se tereti i da je od 8. kolovoza 2018. do 23. svibnja 2019. u Zagrebu tijekom medijske humanitarne akcije za potrebe liječenja djeteta na njegovo ime u banci otvorila račune na koje su različiti donatori uplatili ukupan iznos od 985.830 kuna, prikupljen isključivo za liječenje djeteta. Od tog iznosa ona je potrošila 422.546 kuna za osobne potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!