15:24 / 22.01.2020.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Makar u Saboru: Opljačkana i pretučena moja majka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborska zastupnica HNS- a Božica Makar na početku današnje saborske sjednice u slobodnom govoru je navela kako su na sam Badnjak pripadnici romske nacionalne manjine opljačali i pretukli njezinu 82-godišnju majku.
Saborska zastupnica HNS- a Božica Makar na početku današnje saborske sjednice u slobodnom govoru je navela kako su na sam Badnjak pripadnici romske nacionalne manjine opljačali i pretukli njezinu 82-godišnju majku.-
Nedavno sam i sama osjetila što to znači nesigurnost, nisam do sada izlazila u javnost s tim podacima, ali prošli tjedan su me kontaktirali novinari da provjere neke činjenice i s obzirom da sam potvrdila iznijet ću sad javno o čemu se radi, rekla je danas zastupnica HNS-a Božica Makar u Saboru.

- Na sam Badnjak u noći u kuću moje majke koja ima 82 godine, došli su razbojnici, opljačali je, isprebijali i završila je u bolnici nepokretna. Utvrđeno je od strane policije da se i ovdje radi o pojedincima, romske nacionalne manjine koji su doselili nedavno i koji imaju već imaju evidentirano već niz prekršajnih i kaznenih dijela, navela je Makar.

Ne želim generalizirati da je Romska nacionalna manjina problematična, ali nažalost, velik dio pojedinaca jest, smatra Makar.

-  Došlo je do toga da se naši mještani ne usude izaći na ulice, više nisu sigurni u svojim domovina, dodaje.

Osnovni je problem sigurnost u vlastitom domu, tvrdi.

- Treba konačno provoditi zakone, jer zakoni vrijede za sve. Točno je da imamo premalo policije da imamo premalo socijalnih radnika, ali kad oni i odrade svoj dio posla, pravosuđe bi trebalo odraditi i svoj, a ne da često zakaže.

Kajtazi: Napad osuđujem, počinitelji imaju ime i prezime

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi osudio je u srijedu napad pripadnika romske manjine na 82-godišnju majku zastupnice Božice Makar (HNS), suglasio se da se zakoni trebaju primjenjivati, ali i poručio da neće dozvoliti prozivanje cijele romske zajednice, da počinitelji imaju ime i prezime.

- Osuđujem bilo koji (nasilni) čin koji počine pripadnici romske zajednice, izjavio je Kajtazi Hini komentirajući informaciju kako su razbojnici na Badnjak upali u kuću 82-godišnje zastupničine majke, opljačkali je i isprebijali, a policija je potvrdila da se radilo o Romima.

- Makar je rekla kako ne želi generalizirati i reći da je romska manjina problematična, ali takav je, kaže, velik dio pojedinca.

Zastupnik se suglasio s kolegicom da se isti zakoni trebaju primjenjivati na sve, bez obzira radi li se o Hrvatima ili pripadnicima manjine.

- Za to sam da se zakoni i primjenjuju i poštuju, ali nikako neću dozvoliti da se proziva cijela romska zajednica i generalizira što se unatrag nekoliko mjeseci čini, naročito u Međimurskoj županiji, rekao je Kajtazi, ustrajavajući da se kod svakog slučaja objavi ime i prezime počinitelja. 

Kad se nešto dogodi, uvijek se naglašava da su to počinili Romi, a takvo naglašavanje prodbljuje predrasude prema njima i "poziva se, kako na govor mržnje, tako i na linč", ustvrdio je, navodeći da ista praksa ne vrijedi za pripadnike većinskog naroda, ali ni ostalih manjina.

- Nikad nisam pročitao da je netko rekao da su Hrvat ili pripadnik srpske ili bošnjačke ili mađarske manjine nešto počinili, ustvrdio je. 

- Ako znaju ime i prezime počinitelja, neka ga prozivaju i neka se protiv njega poduzimaju mjere, neovisno radi li se o provali, krađi, prometnom prekršaju", naglasio je Kajtazi, opetujući kako se u takvim prilikama uvijek govori o Romima, a to smatra, nije u redu.

Sigurnosnu situaciju u Međimurju nakon prošlogodišnjeg prosvjeda protiv Roma, osobno smatra "sve gorom, a ne boljom". Mještani sve vrijeme napadaju Rome, već drugog dana nakon prosvjeda Romi su bili napadnuti, i fizički i verbalno, kaže Kajtazi. Tvrdi i kako je u više navrata županu skrenuo pozornost, da je on obećao kako će nešto učiniti, ali da do daljenjega ne čini ništa.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!