16:04 / 04.06.2019.

Autor: Franka Jović Tonkli/E.L.S./HRT

Makarska sve veće gradilište

-

-

Foto: - / -

Veliko brdo, dio Makarske na južnim obroncima Biokova. Žderu ga zgrade, a na brdu ostaju samo gradilište i sramota.
Već desetljećima aktualna tema "Turizam i urbanizam" naslov je i konferencije održane u Makarskoj. Taj grad postao je neslavni simbol preizgrađenosti i devastacije prostora.

Svi su na žalost svjesni da je pod Biokovom, kad je o apartmanizaciji riječ, već, kako se to kaže, "podne i 5!". No, nikad nije kasno i reagirati se može i mora prije no što za bogodanu prirodu bude "podne i 20", odnosno prekasno.

Veliko brdo, dio Makarske na južnim obroncima Biokova žderu zgrade, a na brdu ostaju samo gradilište i sramota.

- Infrastruktura ne prati gradnju i Makarska je postala doista preveliko gradilište, čini mi se, i tu je taj nesrazmjer koji se dogodio i koji moramo zaustaviti - smatra Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ Makarska.

No, građevinski predatori gledaju samo zaradu. Nisu to više apartmani u domaćinstvu kao pripomoć obiteljskim prihodima, ovo su cijele zgrade namijenjene turističkom iznajmljivanju. Ministarstvo graditeljstva upozorilo je na skupu da jedinice lokalne samouprave imaju i moć i instrumente zabraniti sve ono što nije dobro za grad i građane.

- Ne treba se slušati sve izrađivače prostornoga plana, može se ograničiti izgradnja, sve što imaju u svojim rukama sve mogu iskoristiti gradski oci ne samo u Makarskoj nego u svakoj drugoj općini i gradu - poručuje Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Jer, slika je ovo cijele naše obale. Arhitekt Ante Vrban smatra da i struka ima veliku odgovornost, ne samo ulagač. Arhitektov zadatak nije samo nacrtati lijepu kuću.

- Ovdje je više važno bit kreativan i inovativan nego ići na nekakvu dimenziju. Naravno, ja radim za investitore, moji klijenti su investitori, ali u principu kada objasnite čovjeku da više zaradi na nečemu manjem i ljepšem nego na nečem velikom i masovnom, onda zapravo i oni to razumiju - tvrdi Vrban.

Razgovora nikad dosta, s pametnim ljudima pogotovo. No, kad novac i interes vladaju, zanemare se i prošlost i budućnost - jer šaka je eura veća i od Biokova samog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!