22:06 / 19.07.2019.

Autor: HRT

Maldini, Bauk i Glavak o rekonstrukciji Vlade u "Temi dana"

-

-

Foto: - / -

Sedam novih ministara i dva potpredsjednika Vlade večeras su dobili povjerenje saborskih zastupnika. Oporba nije prisustvovala glasovanju.
Sedam novih ministara i dva potpredsjednika Vlade večeras su dobili povjerenje saborskih zastupnika. Oporba nije prisustvovala glasovanju. Tomu su prethodile sjednice odbora na kojima je premijer Andrej Plenković predstavio kandidate za nove članove svojega kabineta.

O ovome su u emisiji "Teme dana" raspravljali predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak te politički analitičar Pero Maldini.

Glavak je rekla kako je 28. lipnja 2013. godine za vrijeme SDP-a izmijenjen poslovnik Hrvatskog sabora i uvedena je praksa da se ne raspravlja o novim članovima Vlade na plenarnoj sjednici već da se to čini na matičnim odborima i kako kaže, nije joj jasno zašto oporba negoduje.

Bauk je naglasio kako postoji dovoljno poslovničkih mogućnosti da se o ministrima govori na plenarnoj sjednici.

- Pripremili smo bili 4 zahtjeva za opoziv i sva 4 ministra su smijenjeni, tako da se naša procjena o radu Vlade podudara s mišljenjem javnosti, a vidim i da naše mišljenje uvažava premijer, zato što je smijenio baš te ministre, rekao je i dodao kako će biti prilike da se postavljaju pitanja i premijeru i ministrima.

Rekao je kako su se odlučili da ne sudjeluju u glasanju zato što nisu željeli sudjelovati u "ovoj farsi" gdje je premijer smijenio ministre koji su njemu osobno štetili.

Maldini je istaknuo kako je Vlada zbog izostanka komunikacije, što je postalo već tradicionalno kod nas,dovela do toga da su izašle mnoge špekulacije koje su oporba i mediji napuhali do razine koja prelazi njezino realno značenje.

Glavak je naglasila kako je ovo najopsežnija rekonstrukcija jedne Vlade u kojoj postoji spoj iskustva i mladosti.

- Opozicija i mediji, kao korektiv Vladi, dobro su odradili posao zato što od 6 članova Vlade za koje su pripremljeni dokumenti i potpisi, ostao je samo Milan Kujundžić, rekao je Bauk.

Glavak je istaknula kako neće biti izvanrednog zasjedanja Sabora, na traženje MOST-a, zbog opoziva ministra Kujundžića zato što izvanrednu sjednicu može zahtijevati samo premijer, predsjednica ili saborska većina

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!