08:42 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Maldini: Brkić je pokušao biti pragmatičan

-

-

Foto: - / -

Nemamo kontrolni mehanizam od strane oporbe, a s druge strane nemamo ni pritisak na vlast pa nam onda cijela politika pada u kvaliteti, kazao je, među ostalim, Maldini "U mreži Prvog".
Odnose snaga i stanje na političkoj sceni u Hrvatskoj u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" analizirali su politički analitičari Ivan Rimac, Ivica Relković i Pero Maldini.

Osvrćući se na izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je kazao da Hrvatskoj nema napretka dok za isti stol ne sjednu HDZ i SDP Rimac je kazao da se teško može reći koji je konkretan motiv te izjave. Ima razloga da se počne raspravljati o tome dokle će se ova država dijeliti na rodoslovnoj osnovi - čiji su djedovi ili očevi bili na kojoj strani u pojedinim ratovima ili sustavima. Pitanje je zašto ta poruka dolazi u ovome trenutku. Ona jeste možda potaknuta kontaktima s njemačkim kolegama koji su trenutačno u pregovorima s lijeve i desne strane da formiraju koaliciju

Mislim da je HDZ u ovom trenutku toliko siguran u svoju poziciju da si može dopustiti da pruži ruku SDP-u i da počne s njima raspravljati o pojedinim temama, a da pritom nije jasno koji opseg te  rasprave je HDZ, odnosno Milijan Brkić mislio kada je predložio takav model. Činjenica je da naša demokracija još nije krenula u rasprave koje bi bile vezane za pojedine probleme ili programska rješenja pojedinih problema jer naše stranke imaju vrlo malo programskih određenja koja su vezana za konkrentne neuralgične točke upravljanja društvom. Upravo to odgađanje rješavanje problema u društvu jednom mora stati jer u protivnom nam neće biti jednostavno živjeti u ovome društvu, izjavio je među ostalim Ivan Rimac.  

Ivica Relković kazao je da je situaciju SDP-a i HDZ-a zanimljivo usporediti s Njemačkom gdje dvije mainstream stranke u velikoj koaliciji ostvaruju najniži rezultat i idu u novu koaliciju sa strahom da će to osigurati još više populizma. Kod nas je situacija takva da dvije stranke ne mogu povući nikakav novi kapacitet glasova i samo se pitaju hoće li dalje tonuti bez ozbiljnih pojava na političkoj sceni uz Živi zid i Most. Ako se to dogodi ne mogu više koalicijski ići u izbore jer se vidi da im predizborne koalicije smanjuju stvarni rezultat koje bi mogli ostvariti, izjavio je Relković. 

Urušavanje koje je u SDP-u nije takvo da se ne bi moglo prenijeti i na HDZ. Scena jest uzdrmana određenim efektima Mosta i Živog zida. Možda zato naš premijer stalno ponavlja smirivanje. A kako će se politička scena smiriti još se ne zna. Ne znamo kakve će se političke pojave, do idućih parlamentarnih izbora dogoditi. Prerano kalkuliramo da su tu samo HDZ i SDP, Most i Živi zid. Ne znamo što će se dogoditi. Neke nove stvari mogu se očekivati, kazao je Relković.

Maldini je istaknuo da bi on Brkićevu izjavu smjestio u kontekst u kojem se ta izjava dogodila. Izjava je bila u Njemačkoj, u kojoj se događaju pregovori dviju najvećih stranaka. Brkić je pokušao biti pragmatičan.

U kontekstu kada imamo jedan potpuno drugačiji način političke komunikacije koju je inaugurirao premijer Andrej Plenković, kojim je završena jedna dugotrajna ideološka rovovska bitka koja nije ništa dobro donijela već samo podjele produbila, čini mi se da je danas nepopularno više govoriti o ustašama i partizanima. Populistička retorika koja je zamijenila ideološku nije Bog zna što novoga donijela. Difamacije su se nastavile

HDZ ima malu većinu, ali vrlo stabilnu, i to treba uzeti u obzir. Ova vlada bez ikakvog problema može trajati do kraja mandata. HNS je to možda prvi shvatio, što možda SDP još uvijek nije shvatio, a to je da je stabilnost demokratska puno važnija za razvoj i prakticiranje demokracije nego nestabilnost koju sasvim sigurno unose ove treće opcije.

Ako nema jake konstruktivne oporbe, a to SDP zasigurno nije, onda vlast nema onu dozu pritiska koja bi ju natjerala da radi svoj posao kako treba. Nemamo kontrolni mehanizam od strane oporbe, a s druge strane nemamo ni pritisak na vlast pa nam onda cijela politika pada u kvaliteti,
kazao je, među ostalim,  Maldini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!