12:25 / 19.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Maldini: Cijela priča je isforsirana - nema tu nikakve rodne ideologije

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovao je prof. dr. sc. Pero Maldini. Govorio je o Istanbulskoj konvenciji. Rasprava o njoj već tjednima potresa hrvatsku političku i društvenu scenu.
Rasprava o Istanbulskoj konvenciji već tjednima potresa hrvatsku političku i društvenu scenu, vidno opterećuje unutarstranačke i međustranačke odnose. O tome smo mnogo govorili, a danas analiziramo što je o hrvatskim političarima otkrilo pitanje njezine ratifikacije. Gost Studija 4 bio je prof. dr. sc. Pero Maldini.

Upitan da komentira sukob u HDZ-u, rekao je da "nam ovaj uvjetno rečeno sukob" nije otkrio ništa novo. "Činjenica je da se u nekim pitanjima u HDZ-u članovi razmimoilaze. Istanbulska konvencija je jedno od takvih pitanja. Mislim da se neće ništa dogoditi u stranci iz dva razloga. Prvo - stranka je na vlasti. Drugo, Plenković je najbolji HDZ-ov političar unutar puno godina i nitko pametan ili bar politički oportun ne bi išao protiv jer neće piliti granu na kojoj sjedi", rekao je. "Različita mišljenja u stranci su i dosad postojala i pokazat će se i na drugim temama", dodao je.

"Pojedinci unutar HDZ-a možda se žele učvrstiti kao predstavnici konzervativnijeg, desnog krila stranke i na taj način dobiti podršku onog dijela stranačkih članova i birača HDZ-a. Jer ne zaboravimo, HDZ koliko je sam širok kao stranka, toliko široko pokriva područje biračkog tijela. Ovo je prilika da i oni politički animiraju onaj dio i biračkog i stranačkog tijela koji slično promišlja", smatra prof. dr. sc. Maldini.

"Ono što je najveći problem u ovoj situaciji, ako ulazimo u meritum ovog konkretnog primjera, Istanbulska konvencija odnosno konvencija za zaštitu prava žene je jedan normativni okvir koji osigurava upravo to što je njegovo ime - to je konvencija Vijeća Europe za zaštitu žena od rodno uvjetovanog nasilja. Cijela ta priča oko rodne ideologije je prilično isforsirana. Tu nema nikakve ideologije. Pitanja roda i spola su nešto što je društvena, humanistička znanost - između ostalog rodne studije koje postoje više od pola stoljeća kao etablirane znanstvene discipline. To je nešto što je izvan pitanja. Kao da pitamo je li Zemlja okrugla ili je Zemlja ravna ploča. Nedvojbena je činjenica po tom pitanju. Naravno da se ta konvencija kao pravni dokument oslanja na znanstvene pojmove kao što su rod i spol i distinkciju između njih. Međutim, ni na kakav način nema naznaka u tom dokumentu, koji je vrlo jasan i otprilike obuhvaća stotinjak stranica, nema nikakve naznake o tome da bi to bilo, i bilo bi loše kad bi to bilo nametanje bilo kakvih vrijednosnih sudova kroz obveze koje normativni okvir nalaže. Riječ je isključivo o jednome okviru koji će omogućiti zakone i propise koji će bolje i na kvalitetniji način - ujednačeno kod onih zemalja koje su ga potpisale - skoro ih je 50 već, u njima su gotovo sve zemlje koje su u našem okruženju. Čak i one zemlje koje su dvojbeno demokratske su prihvatile taj dokument. Ponavljam, nema tu govora, i bilo bi loše kad bi bilo riječi o nametanju bilo kakvih ideoloških stereotipa, već je naprosto riječ o jednom pravnom okviru koji će omogućiti zaštitu žena koje su u krajnjoj liniji, da kolokvijalno kažemo, slabiji spol. Iz svih onih razloga zbog kojih su dovedene u različitim društvenim kontekstima u neravnopravan položaj. Naravno, tu idemo i šire - tu je riječ i o djeci i zaštiti materinstva i svega onog što je vezano za žene i ulogu žene u društvu", naglasio je prof. dr. sc. Maldini.    
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!