08:22 / 05.01.2018.

Autor: HRT

Maldini: Milinovićeva ostavka testiranje odnosa moći u stranci

-

-

Foto: - / -

Milinović još uvijek živi u jednom klijentelističkom tipu politike koji se prakticirao dugi niz godina, a s druge strane postoji tendencija Vlade i resornog ministra da to promijeni, smatra Maldini.
Ni HDZ ni SDP godinu nisu počeli mirno. Ličko-senjski župan i predsjednik ličkog HDZ-a Darko Milinović podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a, ali ostaje župan i član predsjedništva stranke. Povod - izbor novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, zbog čega je Milinović oštro napao ministra Ćorića.

S druge strane, u SDP-u nezadovoljnici i dalje zabrinuti stanjem u stranci i sve nižim rejtingom. Mirando Mrsić u otvorenom pismu vodstvu stranke ističe kako je SDP ideološki izgubljen i kako mu prijeti nestanak. Obje će stranke o ovome razgovarati poslijepodne na predsjedništvima, a u Studiju4 o tome je govorio profesor Pero Maldini.

Smatra da Milinovićeva ostavka neće izazvati nesigurnost u stranci već da je ovo testiranje odnosa moći unutar stranke, pogotovo s Milinovićeve strane koji još uvijek živi u jednom klijentelističkom tipu politike koji se prakticirao dugi niz godina, a s druge strane postoji tendencija Vlade i resornog ministra da to promijeni. Naime, očito je da je ovdje sukob između stručnog povjerenstva ministarstva kojemu je to i posao i prakse kadroviranja koje razmišlja na način da su dobra koja se nalaze u određenim jedinicama lokalne samouprave feud kojim u potpunosti raspolažu domaći političari. To je sukob dva koncepta koji Vlada pokušava promijeniti, a Milinović je sa ovim pritiskom ipak promašio, kazao je.

Govoreći o potencijalnom povratku Tomislava Karamarka u politiku, Maldini kaže da ima vrlo male, gotovo nikakve šanse da se vrati u politiku. Naveo je nekoliko razloga: njegov samoubilački čin kojim je vlastitu Vladu doveo u pitanje i srušio ju vrlo lošim potezima i procjenama; to je bilo jako pogubno za HDZ jer je stranka tada imala povijesno najniži rejting, a budući da je iz takve situacije Andrej Plenković ipak podigao HDZ, ako bi i bilo pjedinaca u stranci koji bi podržali Karamarka, u ovome trenutku mu iz pragmatičkih rauloga neće dati podršku, to bi bilo vlastiti političko samoubojstvo i identifikacija sa Karamarkom koji je prošlo svršeno vrijeme. Maldini smatra da Karamarko pokušava testirati svoje mogućnosti na političkoj sceni, ali izvan prostora HDZ-a teško da bi mogao plivati. Ako u HDZ-u postoji, a uvjeren je da postoji neka tiha oporba, dok je HDZ na vlasti idok je uspješan, iz pragmatičkih razloga se to krilo stranke neće nikome prikloniti, pa ni Karamarku. Smatra da nema prevelike šanse da se opet nametne kao značajniji politički čimbenik.

Još jedan problem HDZ-a je i župan Alojz Tomašević - DORH je podignuo optužnicu protiv župana - HDZ još uvijek traži način kako ga smijeniti s tog mjesta. Maldini kaže da nekakva minimalna pravila demokratske kulture upućuju da pri samoj sumnji ili otvorenom postupku pred pravodsuđem za sumnju za neko kazneno djelo, je nešto što zahtijeva njihovo odstupanje, barem do trenutka dok pravosuđe ne dokaže nevinost. Smatra da ovdje sve upućuje da se župan nije ponašao onako kako je primjereno nekome tko je na javnoj funkciji. Neovisno o tome hoće li mu se dokazati krivica, minimum njegove političke pristojnosti i etičnosti bilo bi da se makne barem dok traje postupak, dodao je.

Govoreći o stanju u SDP-u, Maldini kaže da je u toj stranci loše stanje jer urušavanje traje već dugo. Još dok je SDP bio nositelj vladajuće koalicije, njima je trebalo jako dugo vremena da se stabiliziraju, unutar stranke se nije događalo ništa bitno, stranka je propadala na terenu ,cijela politika se vodila sa Ibelrova trga i to je dovelo do strukturne entropije unutar cijele stranke. Vrh stranke koji je vodio cijelu politikuje bio okupljen po milosti tadašnjeg predsjednika stranke zorana Milanovića, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!