20:04 / 15.05.2020.

Autor: Tema dana/B.A./HRT

Maldini: Nije isključen najgori scenarij - ponovljeni izbori

-

-

Foto: - / -

Smiljana Leinert Novosel kaže da će HDZ možda pokušati ostaviti otvorena vrata za neki oblik suradnje sa Škorinom grupacijom stranaka.
Nisu isključeni ponovljeni izbori, rekao je analitičar Pero Maldini u današnjoj HRT-ovoj Temi dana, dok je komunikologinja Smiljana Leinert Novosel rekla da će HDZ možda pokušati ostaviti otvorena vrata za neki oblik suradnje sa Škorinom grupacijom stranaka.

21. ili 28. lipnja, peti ili 12. srpnja - to su mogući datumi održavanja parlamentarnih izbora. U ponedjeljak je na dnevnom redu Sabora odluka o samoraspuštanju, sljedeći korak je na predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji kaže da će kod određivanja datuma voditi računa da to ne bude u vrijeme kad je puno birača na godišnjem odmoru.

Plenković: HDZ ide po pobjedu, osjeća se pobjednički duh
Milanović o izborima: Plenković mi je rekao da nema preferencije

Čekaju li nas izbori već krajem lipnja? Leinert Novosel kaže kako je vjerojatno da će izbori biti krajem lipnja, eventualno početkom srpnja.

- Očito se želi izbjeći ona pogreška koja se znala dogoditi ranijih godina, da se izbori poklapaju s nekim od praznika koji ljude odvode izvan gradova ili eventualno na zimovanje ili godišnje odmore, rekla je Leinert Novosel.

Međutim, dodaje, svjesni smo bili da je ovo izborna godina i da će izbora biti. Zanimljive su reakcije na termine i ideju izbora, kao da nismo u izbornoj godini, kaže Leinert Novosel.

Leinert Novosel rekla je i da su specifične okolnosti dovele do toga da sadašnja stranka na vlasti sa svojim blokom ima prednost.

Tempiranje izbora

Maldini kaže da se već pomalo naziru negativni efekti koji će se upravo pred predviđene izbore početi i faktički osjećati, kad možda više ne bude dovoljno mogućnosti za financiranje mjera.

- Izbori su, dakle, tempirani upravo u vrijeme kad je možda zadnji čas u tom smislu da se taj pozitivni rejting na neki način ne počne prebrzo topiti, kaže Maldini.

Dodaje da postoje i vrlo praktični razlozi za održavanje izbora sada zbog mogućnosti da se epidemija obnovi na jesen pa bi tada izbore bilo, kako kaže, gotovo nemoguće organizirati.

Govoreći o mogućnostima oporbe Leinert Novosel rekla je da bi bilo vrlo teško smisliti neke nove poruke koje bi sada mogle biti dovoljno jake da u ovim vrlo složenim okolnostima i u kratkom razdoblju uspiju pridobiti dovoljno ljudi na svoju stranu.

Škoro i Most

Što se tiče Domovinskog pokreta Miroslava Škore i njihovih pregovora s Mostom, Maldini je rekao da omasovljavanje desnice, koja sada treba što više aktera, conditio sine qua non - ili će ih biti, ili ih neće biti. Međutim, dodaje, ne znači da je svaki partner uvijek i dobitak.

- Most je već imao nekoliko epizoda koje su ih kompromitirale, u ideološkom i u smislu njihovog koalicijskog potencijala i suradljivosti uopće. U tom smislu ne znam je li to dobitak ili gubitak u ovoj konstelaciji koja bi bila oko Škore, rekao je Maldini.

Kaže da će vjerojatno ići u koaliciju ako se dogovore oko mjesta u izbornim jedinicama.

Sastavljanje Vlade

Leinert Novosel smatra da neće biti nimalo jednostavno sastaviti Vladu nakon izbora. HDZ će možda pokušati ostaviti otvorena vrata za neki oblik suradnje sa Škorinom grupacijom stranaka, dodaje.

- Ne vidim tu nekakvu veliku oštrinu, nekakve napade i tako dalje. Dapače, jedna vrlo smirena situacija koja šalje poruku da vrata ostaju otvorena, tako da po mojoj logici bi tu bilo moguće očekivati neki dogovor, neku suradnju u budućnosti, rekla je Leinert Novosel.

Maldini pak kaže da će sastavljanje Vlade biti najveći problem.

- Tko god da bi bio potencijalni relativni pobjednik izbora ima problem naprosto zato što je i jednoj i drugoj strani koalicijski potencijal umanjen, kaže Maldini.

Objašnjava da SDP ima sićušne partnere, dok bi koalicija HDZ-Škoro bila puno veći problem za Škoru nego HDZ jer se njegova grupacija izdigla na oporbi prema HDZ-u - ne ljevici, jer se to podrazumijeva. Prođe li kampanja mirno, postoji mogućnost za koaliciju, dodaje.

- Nije isključen čak i najgori scenarij da budemo imali ponovljene izbore zato što je nemoguće stvoriti stabilnu većinsku vlast, zaključio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!