Maldini o sjednici VNS-a: Građani više ne moraju slušati prepucavanja

24.11.2020.

09:47

Autor: Studio 4/B.A./HRT

default error photo
Maldini je rekao da s obzirom na teme sjednice nije bilo za očekivati veća razmimoilaženja jer se radi o nacionalnoj sigurnosti.
Politički analitičar Pero Maldini danas je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 komentirao jučerašnju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost rekavši da su najviše profitirali građani Hrvatske jer više ne moraju slušati prepucavanja koja su postala sama sebi svrhom.

Maldini je rekao da s obzirom na teme sjednice nije bilo za očekivati veća razmimoilaženja jer se radi o nacionalnoj sigurnosti. Dobar je znak, smatra, da je sve prošlo bez prijepora, poglavito u komentarima post festum, izostala su uobičajena verbalna prepucavanja između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Maldini je ponovio da je Milanovićeva retorika bila neprimjerena te smatra da je njome devalvirao instituciju predsjednika.

- To nije primjeren način diskusije. Međutim, neovisno o ovome sadašnjem sastanku i jučerašnjim pomirljivim tonovima, nije za očekivati da će to prestati, rekao je Maldini, istaknuvši ipak da ozbiljnije prijepore nismo primijetili.

Osvrnuo se i na unutarstranačke izbore u HDZ-u rekavši kako je potvrđena centristička pozicija kojom predsjednik stranke Plenković pokušava smjestiti HDZ u prostor desnog centra. Maldini je rekao i kako je pitanje hoće li novoizabrani šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman biti kandidat te stranke za gradonačelnika ili će imati neku puno jaču figuru, prepoznatljiviju od Hermana. Pitanje je i hoće li SDP imati svoga kandidata, još uvijek su prilično nejasni po tom pitanju, smatra Maldini.

Maldini je rekao i da aktualnog gradonačelnika Milana Bandića nikako ne treba otpisati. Međutim, istaknuo je, količina afera koje se vežu za njega sada je daleko veća nego prije, kao i svijest javnosti o tome.

- To treba zahvaliti između ostaloga političkoj oporbi, prije svega u Zagrebu, koji su na određeni način ukazivali na njegove propust, probleme ili ga optuživali za odgovarajuće koruptivne radnje. S druge strane, i sam Bandić je u nekoliko navrata, što mu nije baš svojstveno, pokazao da nije bio sposoban onako kako je trebao, prije svega pritom mislim na situaciju oko zagrebačkog potresa, rekao je Maldini.

Dodao je da Bandić ima vjernu sljedbu u prigradskim naseljima te da je pitanje hoće li oni prevagnuti u odnosu na one koji će možda biti nezadovoljni kandidatima svojih stranaka, pri čemu misli prije svega na SDP i HDZ.

Što se situacije u SDP-u tiče, Maldini kaže da se ne stvaraju novi sukobi, već perzistiraju stari.

- Promjenom čelništva stranke i dolaskom Peđe Grbina na čelnu poziciju odnosi unutar stranke nisu se bitno promijenili, ako su uopće, to ćemo tek sada vidjeti, rekao je Maldini, dodavši da Grbin na samom početku suočava sa sličnom situacijom kao njegov prethodnik, odnosno s podijeljenom strankom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!