Maldini za Dnevnik HTV-a o HRejtingu i izborima u Splitu

12.05.2021.

19:19

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pero Maldini u Dnevniku 12.5.2021.

Pero Maldini u Dnevniku 12.5.2021.

Foto: HTV / HRT

U središnjem Dnevniku HTV-a politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku komentirao je posljednji HRejting u kojem smo istražili kakvi su odnosi u Splitu, a uoči nedjeljnih lokalnih izbora. 

U igri za ulazak u drugi krug prema HRejtingu su Vice Mihanović i Ivica Puljak. Nije bez izgleda ni Kerum. Očekujete li možda neko iznenađenje na sam dan izbora?

- Premalo je dana ostalo u odnosu na ovu anketu, a i na druge koje su slične, da bi dovelo do nekakvog iznenađenja. Mihanović je favorit, pitanje je hoće li s njim biti Puljak ili Kerum. Riječ je o manje od 2 posto. Potpora i jednome i drugome je različita. Kerum ima svoje izborno tijelo, ne može računati na više, a Puljak je mogao imati više da nije došlo do podjele, odnosno na kandidiranje kandidata iz njegove bivše stranke, a ti bi glasovi mogli biti presudni.

"Mihanović odabrao mudru taktiku"

Čini se da Mihanovićeva afera s problematičnim doktoratom, Puljkovo mladalačko pjevanje neprimjerenih pjesama na svadbi i već poslovična osebujnost Keruma - ispitanicima nisu prevelik problem?

- Čini se da je to tako. Ja bih rekao da poput Francuza koji su skloni zamjeriti svojim političarima sve osim preljuba, tu su vrlo tolerantni. Splićani su temperamentni južnjaci, svaki od kandidata ima svoje nedostatke, ali to vjerojatno neće biti razlog da ih diskvalificiraju i ne daju im potporu. 

Koliko zapravo disciplina HDZ-ovih birača pridonosi vodstvu Mihanovića? Njega se baš previše i ne vidi u samoj kampanji na terenu. Po čemu je prepoznatljiv?

- Čini mi se da je odabrao mudru taktiku. On kao i svi drugi, govori o komunalnim problemima, ali se vrlo jasno obraća svojoj izbornoj bazi, pokušava u tom bazenu proširiti. Riječ je o svjetonazorskim temama, tradicionalnim biračima, zavičajnim elementima. S druge strane, što se tiče medija, nema ga puno, procijenio je da možda nije najbolji komunikator. U tom smislu, stranačka baza je ona koja će odraditi kampanju, njegovo izborno tijelo neće pratiti unutarstranačke podjele, već će tradicionalno izaći na izbore te sutra to možda bude i glavni adut u njegovu izbornom rezultatu. 

Puljak mora pokušati među neodlučnima

Percepcija je da je kandidat Centra Puljak sveprisutan. Malo je još ostalo do izbornog dana. Koga bi još mogao motivirati da pojača svoj rezultat? Neodlučnih je malo više od devet posto.

- Njegovo izborno tijelo je relativno urbanije, obrazovanije, pozicionirano na lijevom spektru. To je uglavnom manje voljno i manje disciplinirano biračko tijelo, mislim da bi u ova dva, tri dana trebao tražiti među neodlučnima, da pokuša nešto.

Što govori da bi prema HRejtingu u drugom krugu bili gotovo izjednačeni Mihanović i Puljak? Razlika je tek malo više od jedan posto u korist Mihanovića. Mihanović pak u mogućem srazu s Kerumom osvaja dvostruko više.

- Mihanović koji po svemu sudeći ulazi u drugi krug, njemu bi Puljak kao protivnik bio mnogo lošija varijanta nego Željko Kerum. Mihanović bi mogao imao problema s Gradskim vijećem, s jedne strane bi se ljevica i centar mogli spojiti i u Vijeću činiti većinu, a s druge strane HDZ bi teško ušao s njima u kombinaciju. Preostaje mu koaliranje s Kerumom, nastavak već dva mandata iste ili slične priče koja je bila tegobna, a on je govorio da s tim ne bi bio oduševljen, zaključuje profesor Maldini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!