Malenica i predsjednica EU-ova suda za ljudska prava: Napredak, ali postupci su dugotrajni

16.02.2023.

18:48

Autor: HRT/Hina

Predsjednica Europskog suda za ljudska prava Síofra O'Leary u Hrvatskoj

Predsjednica Europskog suda za ljudska prava Síofra O'Leary u Hrvatskoj

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sastao se danas u Zagrebu s predsjednicom Europskog suda za ljudska prava Síofrom O'Leary koja je pozdravila napredak RH u izvršenju presuda tog suda, ali i ukazala na dugotrajnost postupaka. O'Leary je to bio prvi službeni posjeti nekoj članici Vijeća od preuzimanja dužnosti.

Na sastanku se razgovaralo o radu Europskog suda za ljudska prava, sekundiranju pravosudnih dužnosnika na Sud i potrebi osnaživanja stažiranja mladih pravnika te o unaprjeđenju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika o pitanjima vezanima uz primjenu Europske konvencije o ljudskim pravima.

Bilo je riječi i o implementaciji odluka Suda u nacionalnu praksu, kapacitetima zatvorskog sustava i mogućnosti potpisivanja protokola 16. Konvencije. Protokol 16. Konvencije stupio je na snagu 1. kolovoza 2018. te je njime uvedena savjetodavna funkcija Europskog suda u vezi tumačenja i interpretacije Konvencije i sudske prakse.

Ministar Malenica istaknuo je da Republika Hrvatska trenutačno analizira zakonodavni okvir kako bi se utvrdile zakonske promjene za primjenu tog instituta u hrvatski pravni sustav i odredili sudovi koji bi mogli podnositi takve zahtjeve Sudu. 

Predsjednica O'Leary pozdravila je napredak Republike Hrvatske u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava te ukazala na nužnost unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa budući da se većina zahtjeva iz Hrvatske odnosi na članak 6. Konvencije i dugotrajnost postupaka. 

Ministar Malenica to je potvrdio, ali i prezentirao aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima kako bi se povećala učinkovitost rada sudova: izmjene i dopune procesnih zakona Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku kojima je uvedena elektronička komunikacija i tonsko snimanje te implementaciju Akcijskih planova za unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa u kojima je naglasak stavljen na rješavanje predmeta starijih od pet godina. Uz to, na sastanku se razgovaralo o kapacitetima zatvorskog sustava i broju predmeta koje Sud zaprima u vidu povrede Konvencije.

Pozdravljeni su napori koji se poduzimaju za širenje kapaciteta kaznenih tijela, uvođenje elektroničkog nadzora za uvjetni otpust i istražni zatvor, te je ukazana nužnost unaprjeđenja i ubrzanja postupka kod upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!