Malenica: Iduće godine cjelovito rješenje za plaće u državnoj i javnoj upravi

16.12.2022.

15:38

Autor: Hina/HRT/A.S.

Iduće godine se donosi cjelovito rješenje za rješenja plaća

Iduće godine se donosi cjelovito rješenje za rješenja plaća

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je, vezano uz rast dužnosničkih plaća, da će iduće godine biti ponuđeno cjelovito rješenje za sustav plaća u državnoj i javnoj upravi, uz prethodnu pripremu izmjene zakona.

Odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarski upit zašto je Vlada povukla zakonski prijedlog, odnosno zašto odmah nije bilo ponuđeno cjelovito rješenje, Malenica je rekao kako je potrebno određeno vrijeme za pripremu cjelovitog rješenja novog zakona o plaćama kojim će se predvidjeti platni razredi.

- Stoga smo prije današnje saborske sjednice odlučili si dati još malo vremena i analizirati to, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Malenica.

Odbacio je tvrdnje da je na Vladu bilo ikakvog utjecaja s tim u vezi.

Na novinarsku konstataciju kako "nije logično da Vlada sama sebi povećava plaće" i da vrijeme krize nije pravo vrijem za to, Malenica je odgovorio kako ne zna tko bi (drugi) nego Vlada trebao povećavati plaće državnim dužnosnicima te da ne zna koje je vrijeme idealno za to.

Novinari su također ministra podsjetili da je prije dva tjedna premijer Andrej Plenković naveo kako je dosta demagogije i najavio da će se ići u povećanje dužnosničkih plaća, a Malenica je izjavio kako je u programu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) utvrđena obveza donošenja zakona. Najavio je da će na tome intenzivno raditi u idućem razdoblju.

- Usporedit ćemo plaće u državnom i javnom sektoru, postoje neke nelogičnosti usprkos povećanju osnovice državnih službenika koja je u posljednjih pet godina porasla više od 30 posto i došlo je do nelogičnosti horizontalnih i vertikalnih dijelova unutar pojedinih tijela državne uprave i to ćemo ispraviti, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Malenica.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je sinoć kako se povlači iz procedure paket zakonskih izmjena o sustavu plaća, kojima je predviđen rast osnovice za izračun plaća državnim dužnosnicima, lokalnim dužnosnicima i dužnosnicima u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. "Pitanja koja su se planirala urediti tim zakonskim izmjenama uredit će se u sklopu cjelovitog uređenja sustava plaća za službenike, namještenike i dužnosnike", naveli su u četvrtak iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Upitan o curenju osobnih podataka više od 77.000 građana iz agencije za naplatu potraživanja, tvrtke B2 Kapital, Malenica je nakon Vladine sjednice rekao kako to nije lijepa vijest, pogotovo za građane na koje se odnosi i njihove dugove. 

- Agencija je pokrenula istragu i vjerujem da će poduzeti sve što je u njezinoj moći i da će se utvrditi zašto je do toga došlo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!