Malenica: Izmjene u registru birača do 11. prosinca

27.11.2019.

12:29

Autor: HRT

default error photo
Prikupljamo zahtjeve birača za izmjenom, nadopunom, privremenim upisom, ishođenjem potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Rok je 11. prosinca, rekao je ministar uprave Ivan Malenica.
U emisiji "A sada Vlada" gostovao je ministar uprave Ivan Malenica. Među ostalim, govorio je o pravilima za birače, odnosno rokovima kojih se trebaju pridržavati ako podnose zahtjev za bilo kakvom izmjenom u registru birača.

-
Trenutno smo u fazi prikupljanja zahtjeva birača za izmjenom, nadopunom, privremenim upisom, prethodnom registracijom, ishođenjem potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Ti zahtjevi se mogu podnijeti do 11. prosinca. Nakon obrade tih podataka, 13. prosinca se utvrđuje konačni popis tih birača. Mi u ovom trenutku imamo podatke iz registra birača, rekao je ministar Ivan Malenica.

Malenica: U ovom trenutku imamo oko 3 729 000 birača u RH i oko 881 000 birača s prebivalištem izvan RH

- Prema registru u ovom trenutku imamo oko 3 729 000 birača u RH i oko 881 000 birača s prebivalištem izvan RH. U slučaju drugog kruga glasovanja ponovno postoji mogućnost da birači poduzmu ove aktivnosti u smislu nadopune i izmjene podataka iz registra birača u razdoblju između 23. i 25. prosinca, rekao je ministar.

Govoreći o tome koliko je realno da se dogodi mogućnost da glasuju "osobe koje su preminule" ili pak da neki glasuju i po dva puta, Malenica ističe da se registar birača kontinuirano ažurira u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova tako da se poduzimaju sve radnje kako bi se spriječile takve anomalije u izbornom sustavu.

Određivanje broja biračkih mjesta je, ističe, u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva i ono će pravovremeno donijeti odluku o biračkim mjestima, kako u Hrvatskoj tako i izvan RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!