Malenica najavio propis za posebnu zaštitu djece od nasilja

06.09.2022.

14:44

Autor: T.V./HRT/Hina

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održao je u utorak sastanak s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević na kojem je najavljeno formiranje radne skupine za izradu posebnog propisa za zaštitu djece od svih oblika nasilja.

Malenica i Pirnat Dragičević prepoznali su važnost podizanja svijesti o važnosti snažnijeg sankcioniranja svih oblika nasilja nad djecom, kao i potrebe daljnjeg osvješćivanja pravosudnih dužnosnika o pravima djeteta u pravosudnim postupcima, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Radna skupina će biti osnovana i započeti s radom tijekom rujna, a dogovorena je i daljnja suradnja na osnaživanju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika u sklopu Pravosudne akademije.

Cilj međuresorne radne skupine bit će analiza postojećeg zakonodavnog okvira i izrada novog holističkog propisa za zaštitu djece, koji bi regulirao i pitanje korištenja podataka iz kaznene evidencije.

Malenica je upoznao pravobraniteljicu s analizom rada obiteljskih odjela, koji su početkom godine osnovani na šesnaest općinskih sudova.

Uspostavom elektroničkog očevidnika omogućena je provjera svih sudskih odluka u postupcima koji se provode u skladu s Obiteljskim zakonom. Očevidnikom je osigurana kvalitetnija i brža razmjena podataka između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, nadležnih centara za socijalnu skrb i Ministarstva pravosuđa i uprave, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!