Malenica: Nema sukoba s Paladinom, svima je interes kvalitetan dokument

14:08 / 15.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar pravosuđa Ivan Malenica

Ministar pravosuđa Ivan Malenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica odbacio je navode da je u sukobu s ministrom graditeljstva Ivanom Paladinom oko izrade zaključka i metodologije odobravanja povećanja cijena građevinskih radova od javnih naručitelja, rekavši da je svima cilj da taj dokument bude što kvalitetniji.

- Kolega Paladina i ja smo u jako dobrim odnosima i mislim da je čitava tema predimenzionirana. Riječ je o redovnoj proceduri usuglašavanja akta koji ide na sjednicu Vlade gdje relevantna ministarstva daju svoje mišljenje. Zaključak koji je trebao ići na Vladu mora biti pravno utemeljen jer može imati pravne i financijske učinke i cilj je svih nas da taj dokument bude što kvalitetniji, rekao je Malenica.

Negirao je sukob u Vladi oko izrade zaključka i metodologije odobravanja povećanja cijena građevinskih radova od javnih naručitelja.

- Ovo je redovna procedura tako da tu nema nikakve svađe, pogotovo ne na osobnoj razini. To je proces usuglašavanja koji ide redovnim putem i vjerujem da ćemo u idućim danima imati taj zaključak na Vladi, kazao je.

- Ministarstvo pravosuđa je u statusu javnog naručitelja i mi imamo mnogo infrastrukturnih projekata. Pa zar bi bilo meni u interesu da kočim investicije, zapitao je Malenica. Meni je kao javnom naručitelju u interesu da imamo što kvalitetniji propis. Svjesni smo problematike povećanja cijena građevinskih materijala i radova te je naš izazov da ga riješimo na najkvalitetniji mogući način koji će biti pravno i financijski održiv, izjavio je u Saboru.

Malenica se osvrnuo i na izjave Sergea Brammertza, glavnog tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a ustvrdio da se i Srbija i BiH suočavaju s poteškoćama u suradnji s Hrvatskom kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, rekavši da je hrvatski veleposlanik Ivan Šimonović reagirao i odbacio tužiteljeve teze.

- Suradnja je dvosmjerna i postoji suradnja u kaznenim stvarima između tužiteljstava Hrvatske i BiH. Na žalost, sada imamo situaciju sa Srbijom gdje smo jasno zauzeli stajalište da je ova kvaziuniverzalna jurisdikcija neprihvatljiva i da se radi o čistoj političkoj provokaciji, istaknuo je Malenica.

Preuveličanim je ocijenio Brammertzove navode da u BiH više od sedam godina čekaju odgovore iz Hrvatske za više od 80 slučajeva. Surađujemo s tužiteljstvom BiH i vjerujem da će veleposlanik reagirati na takve kritike, poručio je Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!