17:26 / 07.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Malenica: Nosić ostaje bez mandata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poručio je kako nema "ni mrvicu tolerancije" prema bilo kakvoj zloporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma.
Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u petak da mandat načelnice Općine Lovreć Anite Nosić, koja je zbog kupnje subvencioniranog stana u Zagrebu promijenila prebivalište, prestao te da će do sljedećih parlamentarnih izbora, općinu voditi njezin zamjenik.

Potvrdio je da je ministarstvo o tome obavijestilo Općinu Lovreć dopisom.

Upitan hoće li Anita Nosić trebati vratiti plaću koju je primala kao načelnica od vremena promjene prebivališta, Malenica je kazao da, sudeći prema praksi upravnih sudova, Nosić neće trebati vratiti novac.

- No, na Općini Lovreć je da pokrene pravne radnje ako smatra da treba vratiti novac. Ministarstvo uprave nema takve ovlasti, ustvrdio je Malenica.

Štromar uputio DORH-u slučaj načelnice Lovreća Anite Nosić

Ministar graditeljstva Predrag Štromar DORH-u je uputio predmet načelnice Nosić, a Povjerenstvo za sukob interesa je o tom slučaju otvorilo predmet.

- Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu, priopćio je Štromar.

Poručio je kako nema "ni mrvicu tolerancije" prema bilo kakvoj zloporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma.

- Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata, istaknuo je Štromar. Najavio je da će nakon dovršetka interne revizije, rezultate proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost.

Štromar ističe kako je subvencioniranje stambenih kredita mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Naglašava kako je temeljni cilj mjere pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma.

- Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Povjerenstvo otvorilo predmet

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su da su o slučaju načelnice Općine Lovreć Anite Nosić "otvorili predmet" i da će ispitati je li u njenom postupanju došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

- Znači, nije još donesena odluka o pokretanju postupka već smo otvorili predmet u kojem ćemo istražiti je li u postupanju navedene dužnosnice došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izjavila je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić. Najavila je kako će se sada istraživati ima li tu nešto iz njihove nadležnosti.

Bačić: Ponašanje Nosić je apsolutno neprimjereno

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je danas kako je ponašanje načelnice općine Lovreć Anite Nosić "apsolutno neprimjereno" te vjeruje kako će stranačka tijela odlučivati o tome.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!