16:05 / 07.04.2021.

Autor: HRT/Hina

Malenica o antikorupcijskoj strategiji i slučaju "Janaf"

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon što je najavio izmjene Kaznenog zakona odgovarao je na pitanja novinara i u vezi sa slučajem Janaf. 

Novinare je zanimalo postoji li dodatni mehanizam koji se može ugraditi u kazneni zakon vezano uz djelovanje direktora javnih poduzeća. Ministar Malenica je podsjetio da su, kada se dogodio slučaj Janaf, istaknuli da će kroz antikorupcijsku strategiju i provođenje određenih mjera dodatno pojačati nadzor nad trgovačkim društvima u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, te imaju antikorupcijski vodič pripremljen i za to.

Dodao je da Zakonom o sprječavanje sukoba interesa planiraju obuhvatiti puno širi spektar obveznika za ispunjavanje imovinske kartice.

- Ide se prema čelnim osobama trgovačkih društava u jedinicama lokalne samouprave, širi se krug obveznika, znači nisu državni dužnosnici nego obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa, istaknuo je Malenica.

Radna skupina je, kaže, raspravila pitanje obveznika i postignut je određeni konsenzus s predstavnicima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i ostalim članovima radne skupine. Za slučaj Janaf i Dragana Kovačevića Malenica je rekao da Uskok nastavlja poduzimati određene radnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!