07:41 / 16.04.2020.

Autor: I.Z./HRT

Malenica o digitalnom osobnom asistentu Andriji

-

-

Foto: - / -

Ministar je kazao da je Andrija digitalni asistent koji je temeljen na platformi WhatsAppa u kojem je preneseno znanje vodećih hrvatskih epidemiologa.
U borbi s krizom pandemije nastao je projekt Andrija, digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu. Projekt Vlade RH u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" predstavio je ministar Uprave Ivan Malenica.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Ministar je kazao da je Andrija digitalni asistent koji je temeljen na platformi WhatsAppa u kojem je preneseno znanje vodećih hrvatskih epidemiologa.

- Htjeli smo rasteretiti zdravstveni sustav odnosno epidemiološke službe koji imaju preko 50.000 upita. Ovdje u digitalnom asistentu Andrija imamo preneseno znanje naših vodećih epidemiologa koji kroz određene naputke i pitanja mogu procijeniti zdravstveno stanje odnosno zaraženost koronavirusom i u slučaju potrebe ljude može uputiti prema odgovarajućim službama bilo liječnicima obiteljske medicine ili hitnoj pomoći, poručio je ministar Malenica.

Digitalni asistent je dobio ime po Andriji Štamparu, ocu preventive koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Dr. Štampar je utemeljitelj i Svjetske zdravstvene organizacije.

- Ovo je prilika da ga se još više promovira i da se još više ponosimo s njime, dodao je Malenica.

Ministar je poručio da se Andriju može kontaktirati odlaskom na web stranicu Andrija.ai. te kliknuti na odgovarajući link tada će se pojaviti na WhatsApp platformi i početi razgovor s Andrijom.

Malenica je naglasio da Andrija nije samo namijenjen za mlađe dobne skupine već ga može koristiti bilo koja dobna skupina.

Pozvao je da svi počnu koristiti Andriju i procijene svoje zdravstveno stanje, što je u ovom trenutku jako bitno i samim time bi rasteretili epidemiološke službe.

- Nema potrebe za tim pozivima već samo možete procijeniti svoje stanje, kazao je.

Malenica je istaknuo i da se može spojiti s digitalnim asistenom Andrijom i na drugi način, direktno pomoću Whatapp aplikacije i to putem broja mobitela 099 77 53 049.

Ministar je dodao da je Andrija ispunio svoju svrhu te da je Andrija jučer do 17 sati već imao preko 50.000 korisnika, te da je njih preko 80% zadovoljno s korištenjem Andrije.

- Korištenje Andrije je dobrovoljno i ako netko smatra da mu je privatnost narušena ne treba koristiti tu uslugu. Tako da s aspekta zaštite podataka sve je tu čisto i ne bi trebalo biti nikakvih sumnji u oi, rekao je.

Malenica je kazao da na ovaj način građani imaju sve informacije vezane za simptome zaraze koronavirusom na jednom mjestu.

Naglasio je da Andrija nema ograničenja koliko ljudi se može priključiti na sustav.

- Kada prođe ova pandemija budućnost Andrije je u hrvatskoj javnoj upravi kao nekakav virtualni suradnik koji može komunicirati po raznim pitanjima s građanima. Na ovaj način smo se otvorili na području zdravstva, a u budućnosti na području javne uprave i nadam se da će to postati naš izvozni proizvod, smatra Malenica.

Istaknuo je da je na na aplikaciji radio tim predvođen prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, jednim  od vodećih hrvatskih epidemiologa. Dodao je da su sudjelovali i predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva uprave koji je koordiniralo čitav projekt ali i niz domaćih IT tvrtki koji su stavili svoje znanje na raspolaganje.

Malenica je kazao da se Andrija redovito održava i nadograđuje.

- Smisao Andrije je da se građani uključe u borbu protiv epidemije jer na ovaj način vi njih potičete da se brinu o svojim simptomima i osobnom zdravstvenom stanju i tako utječemo na zdravlje čitave nacije, poručio je Malenica.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!