13:15 / 13.05.2021.

Autor: HRT/M.N.

Malenica o Mamiću i programu Z. Đurđević

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

"Što se tiče Zorana Mamića, postupanje Ministarstva pravosuđa i uprave veže se za odluku nadležnoga suda", odgovorio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na pitanje novinara o eventualnom ustupanju izvršenja presude Bosni i Hercegovini.

 "Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima jasno kaže da Ministarstvo postupa temeljem odluke nadležnoga suda koji utvrđuje da li su se ispunili uvjeti. U slučaju gospodina Zorana Mamića sud izvršenja, dakle županijski sud u Zagrebu, je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti. Sukladno tome Ministarstvo je potvrdilo tu odluku, tako da se naše daljnje aktivnosti vežu za pravosudna tijela ovdje u Republici Hrvatskoj", rekao je Malenica.


Manjkavosti međudržavnog sporazuma


Na pitanje o sporazumu s Bosnom i Hercegovinom, rekao kako su i on i ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine spremni "ući u razgovor" o sadržaju tog sporazuma. "Mi u Ministarstvu držimo kako sporazum ima određene manjkavosti, prije svega u zamjenjivanju kazne zatvora novčanom kaznom, mogućnosti eventualnog drastičnog smanjivanja kazne kada sudovi u Bosni i Hercegovini primjenjuju zakonodavni okvir na naše činjenično stanje, a isto tako nedostatak je što oni ne poznaju djelomično uvjetnu osudu", rekao je Malenica.


"Cilj bilateralnog sporazuma je da osoba koja ima dvojno državljanstvo u toj drugoj državi izdržava zatvorsku kaznu. Nama kao suverenoj državi je cilj da se odluke naših sudova poštuju u najvećoj mogućoj mjeri u drugoj državi, u ovom smislu trajanja kazne", kaže ministar.


O Milanovićevim riječima


Upitan da prokomentira riječi predsjednika Milanovića po kojemu se Vlada objavom komentara na dijelove programa Zlate Đurđević miješa u izborni proces za predsjednika Vrhovnog suda,  ministar Malenica ustvrdio je kako se time Vlada ne miješa nego je ukazala na određene problematične stvari, gdje je Đurđević zapravo implicirala kako bi bio bolji izbor sudaca u Hrvatsko saboru.


"Vraćanje izbora sudaca u dodir s Hrvatskim saborom i političkim strankama bio bi korak unatrag", zaključio je Malenica. Vjerujem da bi i Europska komisija to okarakterizirala kao udar na neovisnost pravosuđa, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!