12:39 / 25.10.2021.

Autor: HRT/B.V./Hina

Malenica o ovrhama i ustaškom pozdravu, najavio sastanak s Dobronićem

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Ministarstvo je otvoreno za sve sugestije i izmjene zakonodavnog okvira vezanog za ovrhe, iako je zakonodavni okvir kvalitetan, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Hoće li doći do zakonskih izmjena vezano za ustaški pozdrav "Za dom spremni", odgovara kako se o tome još nije raspravljalo. Najavio je da će u narednim danima održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem.

Na pitanje da je sudac Dobronić rekao kako suci trebaju početi odbijati ovrhe i hoće li se mijenjati Zakon o ovrhama, Malenica kaže da smatra kako je zakonodavni okvir kvalitetan koji je utemeljen i na praksi europskih sudova, ali je ministarstvo, kaže, otvoreno za sve sugestije i izmjene u cilju da imamo kvalitetniji zakonodavni okvir. 

Hoće li Hrvatska maknuti javne bilježnice iz tog procesa?

- Ne bih prejudicirao te odluke, ali u narednom razdoblju ćemo se sresti i prezentirati naše aktivnosti i promišljanja o izmjenama zakona i o onome što je postignuto izmjenama krajem prošle godine s nizom socijalnih komponenti. Od izuzimanja dijela primanja do zabrane deložacije, smanjivanja troškova, uvođenje povjerenika uz sudsku zaštitu. Razgovarat ćemo o svemu, rekao je. 

To je, dodaje, prilika za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, da sva pravosudna tijela i dužnosnici imaju adekvatne uvjete za rad i da pravosuđe bude dostupno svim građanima. Najavio je da će u narednim danima održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem.

Hoće li se mijenjati Zakon vezan za kažnjavanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", ministar Malenica kaže da je više puta istaknuo da imamo odredbe kaznenoga i prekršajnog zakona koji predstavljaju dostatni pravni okvir za kažnjavanje počinitelja odnosno osoba koje koriste ustaško znakovlje, te da se o tome još nije raspravljalo.

Kako misli vratiti povjerenje građana, kaže da je to sigurno ujednačavanje sudske prakse kao nešto što je bitno i važno, što je, dodaje i sudac Dobronić istaknuo.


Europski dan pravosuđa

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, uz ministra Malenicu, sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda, pravosudni službenici, glasnogovornici suda, novinari, a ministar uprave je okupljenima predstavio dosadašnje i buduće izmjene zakona.

Krajem godine smanjiti broj neriješenih predmeta

Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe, ali isto tako da kroz niz aktivnosti koje poduzimamo vratimo povjerenje građana u institucije.

- Učinit će se to kroz razne izmjene zakona, reforme i ulaganja, za koje je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 740 milijuna kuna. Cilj je i ubrzati donošenje odluka, kazao je Malenica dodavši da je početkom ove godine bilo 460 tisuća neriješenih predmeta.

Svjesni smo velikog broja neriješenih predmeta, ali isto tako i dugotrajnosti sudskih postupaka, kazao je no napomenuo da su zbog toga pokrenuti akcijski planovi koji kroz individualizirani način za svaki sud u Hrvatskoj nastoje riješiti taj problem.

- Krajem ove godine, nadamo se smanjiti broj neriješenih predmeta, poručio je Malenica.

Nakon uvodne prezentacije, Malenica je održao okrugli stol Pravosuđe i javnost na kojem je bilo govora o komunikaciji pravosudnih tijela i javnosti, a predstavljen je i projekt Rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Splitu i promocije e-usluga te projektna aktivnost privremenog upućivanje sudaca na rad na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!