Malenica: Očekujem od predsjednika da poštuje zakonsku proceduru

26.02.2021.

08:25

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Studio 4 / HRT

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, u emisiji "Studio 4" govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda rekao je da od predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje da poštuje zakonsku proceduru.

- Svakako se radi o blokadi izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ustav  je jasan, ali i zakon o sudovima je jasan. Zakon se mijenjao 2018. i on je uveo proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Od 2018. do danas nitko nije problematizirao takav način izbora, doduše od 2018. do danas prvi put biramo predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Malenica. 

Podsjetimo, Milanović je rekao kako neće podržati niti jednog od tri kandidata koji su se javili na javni poziv. Malenica je rekao kako od predsjednika očekuje da o tome obavijesti Državno sudbeno vijeće kako bi ponovili poziv za predsjednika Vrhovnog suda.

Mandat aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda istječe 15. srpnja. Malenica vjeruje da do blokade rada suda neće doći. Napominje kako postoji i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji može obnašati funkciju po isteku mandata.

Milanović je u četvrtak u izjavi novinarima objasnio zašto smatra da Sessa ne bi trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, a Malenica dodaje kako predsjednik ima pravo na svoje mišljenje te da je on u svom mandatu dobro surađivao sa Sessom.

- Mislim da je svima u interesu da imamo predsjednika Vrhovnog suda. Smatram da je predsjednik dužan poštivati Ustav i zakone. Ne mogu shvatiti tu predsjednika koji kaže da će kršiti zakon, a poštivati Ustav. On ima određene pravne mehanizme gdje je dosad mogao pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti zakona o sudovima ako smatra da nije ustavan, kazao je Malenica.

- Vrhovni sud je u piramidi sudbene vlasti na samom vrhu. Ne vidim zašto predsjednik tvrdi da je sve posloženo da Vrhovni sud ne bi trebao ništa raditi. Mislim da Vrhovni sud radi, rekao je ministar.

Slučaj "Tri majmuna"

Osvrnuo se i na slučaj riječkog kafića čiji je vlasnik rekao da u njegovom lokalu HDZ-ovci nisu dobrodošli. Malenica je istaknuo kako se ovdje ne radi o sukobu HDZ-a s riječkim ugostiteljom nego da su bili dužni reagirati na situacije kada vide da se radi o diskriminatornom ponašanju.

- Svi smo pozvani na to reagirati, ne samo mi u vlasti, nego i građani. Imamo s jedne strane kritiku vlasti i slobodu izražavanja, a s druge strane diskriminaciju. To se pretvara u kampanju gdje se diskriminira određene osobe prema političkom uvjerenju. Nadležno tijelo će odlučiti ima li u konkretnom slučaju i onima koji slijede elemenata kaznenog djela. 

U četvrtak sličan slučaj u Imotskom. HDZ je taj čin osudio na svojim službenim stranicama.

- Svi smo pozvani reagirati. Svi smo pozvani da gradimo društvo koje se temelji na toleranciji i uključivosti. Ustav je jasan, svi imaju prava i slobode bez obzira na boju kože, spol, vjersko ili političko opredijeljenje. Da se to ne bi pretvorilo u nešto gore, možda i fizički napad, mislim da svi trebamo reagirati, rekao je Malenica.

Nepovjerenje u pravosuđe

Najnovije uhićenje stečajnog upravitelja u Zagrebu ponovno je potaknulo pitanje možemo li vjerovati sucima i sudovima. Malenica je rekao da je svjestan da taj slučaj baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđenje. 

- Stečajni postupak je sam po sebi kompleksan pravni postupak, mi smo i najavili izmjene stečajnog zakona da uvodimo veću kontrolu i jači nadzor. Dosad je samo predsjednik suda nadzirao stečajnog upravitelja i stečajnog suca, ovdje ćemo uspostaviti da ministarstvo nadzire stečajnog upravitelja od početne faze do njihove profesionalne odgovornosti, rekao je Malenica vjerujući da će uvesti reda.

Govoreći o sporosti pravosuđa, Malenica je rekao da je samo prošle godine zaprimljeno 1, 170.000.00  predmeta, a riješeno je 1,190.000.00 predmeta.

- 20.000 predmeta smo riješili od ovih neriješenih koje prebacujemo iz godine u godinu. Sada ih je oko 460.000, rekao je Malenica dodajući da će ugraditi tzv. kronometar za svaki konkretan sud i suca i tako vjeruje da će riješiti broj neriješenih predmeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!