19:51 / 17.09.2020.

Autor: Tema dana/HRT

Malenica: Parlamentarna većina je stabilna

-

-

Foto: - / -

U novoj velikoj akciji policije i USKOK-a uhićen je dugogodišnji predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević. Za gospodarski kriminal osumnjičeno je još 12 osoba.
U novoj velikoj akciji policije i USKOK-a uhićen je dugogodišnji predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević. Za gospodarski kriminal osumnjičeno je još 12 osoba. Među njima su i velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić te SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić .

Uhićen predsjednik Uprave Janafa i još desetak osoba 
MIP skinuo imunitet trojici saborskih zastupnika 
Tvrtka Elektrocentar Petek u središtu afere Janaf  

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u emisiji "Tema dana" da je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao da je Dražen Barišić stavio mandat u mirovanje. Napominje da je parlamentarna većina stabilna te da se u narednom tjednu umjesto njega očekuje drugi zastupnik.

Odgovarajući na pitanje hoće li HDZ isključiti Barišića iz stranke, kazao je da će to odlučiti stranka u skladu sa statutom i drugim stranačkim aktima. 

Govoreći o Darku Puljašiću, saborskom zastupniku HDZ-a, kojem je također danas skinut saborski imunitet zbog predmeta koji se o njemu vodi od 2018. godine, Malenica je rekao da je Puljašić "bio prijedlog svoje teritorijalne županijske organizacije da bude na listi HDZ-a na prošlim izborima. Optužnica je podignuta nakon završetka izbora. Kao i za sve osobe, tako i za njega vrijedi presumpcija nevinosti". 

Naglasio je da Vlada poštuje rad neovisnih i samostalnih insitutucija, da podupire državno odvjetništvo, USKOK i policiju u njihovu samostalnom radu. 

- Svaka kriminalna aktivnost ima svoje ime i prezime. Vlada i HDZ jasno su stali na stranu  borbe protiv korupcije. Istaknuli smo da nema nedodirljivih. Onaj koji je počinio određeno kazneno djelo, za to treba i odgovarati. Što se tiče političke odgovornosti, ako se utvrdi počinjenje kaznenog djela, to utječe i na političko djelovanje tih pojedinaca koji su to učinili, rekao je Malenica. 

Stalna borba protiv korupcije agenda je Vlade, kaže i dodaje da se priprema strategija za borbu protiv korupcije 2021.-2030., budući da postojeća strategija istječe potkraj ove godine.

- Jedan od glavnih prioriteta je prevencija korupcije, ali i podizanje svijesti o korupciji kao društveno neprihvatljivom ponašanju. Jačat ćemo kapacitete neovisnih tijela koja sudjeluju u pravosudnim aktivnostima. Izmjenama zakona o USKOK-u dodatno ćemo ojačati to tijelo. Ojačat ćemo i provedbu zakona o zaštiti zviždača, njihovu pravnu zaštitu, ali i motivirati ljude da  prijavljuju određene nepravilnosti, kazao je Malenica. 

Istaknuo je da je pravosuđe neovisno i samostalno.

- Kao izvršna vlast mi možemo utjecati kroz donošenje propisa. U proteklom mandatu izmijenili smo niz organizacijskih propisa. Istaknuo bih Zakon o području i sjedištima sudova te državnih odvjetništava gdje smo kroz propise htjeli uspostaviti jedan funkcionalniji sustav. Istaknuo bih i digitalizaciju u području pravosuđa. Kroz projekte e-spisi i e-komunikacija, koji su prvo krenuli kroz trgovačke, a sada je i na općinskim i građanskim sudovima, nastojimo olakšati tu komunikaciju, ubrzati sve te procesne radnje koje se obavljaju tijekom tih sudskih postupaka, a svakako nam je bitno ulaganje u pravosudnu infrastrukturu. Cilj nam je i kroz infrastrukturne projekte i digitalizaciju omogućiti sudovima i pravosudnim tijelima brži i efikasniji rad.

Što se tiče broja neriješenih predmeta, to nije ohrabrujuća brojka, ali je u fokusu mog mandata i Ministarstva pravosuđa da se smanji. I uz ispunjavanje tih uvjeta i organizacijskih i digitalizacije, kroz okvirna mjerila za rad sudaca i kroz e-spis, vjerujem da ćemo smanjiti broj tih neriješenih predmeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!