17:22 / 03.09.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik 1/T.D., B.A./HRT/Hina

Malenica predstavio Prijedlog zakona o izvršavanju zatvorske kazne

-

-

Foto: - / -

Zakonskim prijedlogom osigurava se jednakopravni položaj svih zatvorenika tijekom izdržavanja kazne zatvora, a u određenim pravima i njihovo izjednačavanje s ostalim građanima Republike Hrvatske.
Hrvatski sabor prvi tjedan izvanredne sjednice završava raspravom o Prijedlogu zakona o izvršavanju kazne zatvora. Resorni ministar Ivan Malenica zastupnicima ga je predstavio kao zakon koji će osigurati jednakopravni položaj svih zatvorenika tijekom izdržavanja kazne, smanjiti troškove te podignuti razinu sigurnosti kaznionica i zatvora.Stanje u zatvorskom sustavu je dobro, do sada je pravodobnim djelovanjem i poštivanjem svih epidemioloških mjera spriječeno širenje epidemije Covida-19 u kaznenim tijelima. Dvije osobe lišene slobode koje su u prethodnom razdoblju bile pozitivne nisu dobile bolest u zatvorskom sustavu niti su je prenijele na osobe lišene slobode, kazao je ministar.

Razmjerno mali broj incidentnih situacija

Osvrnuo se na nedavni bijeg Branimira Čalete ispred Županijskog suda u Splitu zahvalivši na dobroj suradnji nadležnim službama MUP-a.

U hrvatskom zatvorskom sustavu razmjerno je mali broj incidentnih situacija, kad uzmemo u obzir da kroz njega godišnje prođe preko 12.000 svih kategorija osoba lišenih slobode, rekao je Malenica dodavši da zato treba kontinuirano raditi na daljnjoj profesionalizaciji i jačanju kompetencija službenika zatvorskog sustava.


Zastupnici su u raspravi ukazali na loše uvjete u nekim zatvorima, ali i na nejednaki tretman osuđenika, odnosno odgode izvršenja kazne.

Vilim Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) upitao je kako će se osigurati da se pravilima ne manipulira. Horvatinčić pije kavu u Samoboru, a ispričava se da ne ide u zatvor zbog teških bolesti, rekao je.

I Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) osvrnuo se na privilegiranu kastu koja zdravstvene tegobe počinje osjećati čim protiv njih pukne pravosudna presuda. Spomenuo je i nestale memorijske kartice, te bjegove u Bosnu i Hercegovinu. Nama ne treba perilica suđa nego perilica pravosuđa, ustvrdio je i najavio da Domovinski pokret neće podržati taj zakon.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da pravosudni sustav nećemo promijeniti samo izmjenama u zatvorskom sustavu, a ne može se reći da funkcionira sve dok imamo slučajeve Mamić ili Horvatinčić.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) hvali pravosudne policajce koji obavljaju složen i težak posao, podražava poboljšanje njihova statusa, ali i apelira na poboljšanje uvjeta posjeta zatvorenicima.

Napravite primjerene čekaonice u Remetincu da budu u ljudskim uvjetima, čeka se po tri sata u redu na propuhu, kazao je.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) ističe kako su u zadnjih desetak godina poboljšani uvjeti u zatvorima, ali još uvijek nedostaje pravosudnih policajaca, a neki su zatvori prenapučeni i imaju loše sanitarne uvjete.

"