Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa: Strože kazne i veći broj obveznika

06.10.2021.

12:28

Autor: M.Š./HRT

Ivan Malenica predstavlja prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Ivan Malenica predstavlja prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Foto: HTV / HRT

Dugoočekivane izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa dane su u javno savjetovanje. Njima se unaprjeđuje sustav kontrola, uvode se strože sankcije i proširuje krug dužnosnika koji moraju objaviti podatke o svojoj imovini. 

Ministar Ivan Malenica, gostujući danas u emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada", rekao je da su brojne promjene predviđene novim zakonom, koji ide prema osnaživanju samog Povjerenstva.

- Istaknuo sam da smo novim zakonom ispunili sve preporuke GRECO-a i preporuke iz izvješća o vladavini prava Europske komisije. Također smo zakonodavni okvir uskladili s praksom upravnih sudova i odlukama Ustavnog suda. Dobili smo kvalitetan zakon koji svakako ide u smjeru osnaživanja samog Povjerenstva.

Zakon ide u javno savjetovanje

- Zakon bi danas trebao ići na javno savjetovanje, koje će trajati 30 dana, rekao je ministar na početku predstavljanja Zakona. 

Ističe da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa novim Zakonom osnažuje kroz širenje nadležnosti, jačanje kapaciteta i unapređenje postupaka koje ono provodi.

- Postupak pred Povjerenstvom bit će brži, transparentniji i učinkovitiji, dodaje Malenica.

Obuhvaćeni i lokalni dužnosnici, definirana i nova pravila

Ovim prijedlogom proširuje se krug obveznika.

- Oko 1000 novih obveznika morat će transparentno objaviti podatke o svojoj imovini. Nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim pozicijama u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima vršili nadzor te regulirali njihovo djelovanje.

Neki od novih obveznika su predsjednik i članovi uprave trgovačkih društava kojima je RH većinski vlasnik, isto tako onima kojima je osnivač trgovačko društvo kojemu je RH većinski vlasnik, kao i ona društva u kojima su jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave većinski vlasnici ili u većinskom vlasništvu osnivači.

- Tu su predsjednici i članovi uprava HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i FINA-e, ravnatelji zdravstvenih ustanova, ravnatelji HRT-a, HAKOM-a i Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije. 

Dodaje da su novim prijedlogom Zakona obuhvaćeni i članovi predstavničkih tijela lokalne samouprave, i to njih oko 7 tisuća.

- Dužni su obavijestiti to predstavničko tijelo o svojim vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima, a tijela su to dužna javno objaviti. Također će i članovi predstavničkih tijela morati obavijestiti predstavničko tijelo o poslovnom odnosu s tvrtkom u većinskom vlasništvu jedinice, kao i poslovnom odnosu s tvrtkom drugog člana ili člana njegove obitelji, objašnjava ministar. 

Obuhvaćena sva primanja obveznika

Kad je riječ o postupku pred Povjerenstvom, određuju se jasni zakonski rokovi.

- Postupak će biti brži i učinkovitiji. Što se tiče pravne zaštite, protiv odluke Povjerenstva može se pokrenuti spor na Upravnom sudu, a koji će donijeti odluku u roku od 90 dana. 

Ima i promjena vezano uz imovinske kartice. 

- Sada će se podnositi jednom godišnje, osigurat ćemo transparentnost kod obveznika, ali i omogućiti sustavnu kontrolu. 

Preciznije je definiran i pojam poslovnog odnosa.

- Sada to obuhvaća i najam, kupoprodaju i zakup. Od sada obuhvaća sva primanja obveznika, a ne samo primanja vezano uz javnu dužnost. 

Sustav će uzimati podatke iz javnih registara, poput zemljišnih knjiga, registara trgovačkih društava...

- Ako se utvrdi nerazmjer, Povjerenstvo će obavijestiti Poreznu upravu, koja će nastaviti postupak.

Minimalna kazna za kršenje odredaba Zakona bit će 4.000 kuna, a maksimalna 40.000 kuna.

"Hlađenje" će biti 18 mjeseci

Velika je novina da se produljuje razdoblje "hlađenja" s 12 na 18 mjeseci. 

- Nakon završetka mandata svi obveznici koji ostvaruju 6+6 i oni koji to pravo ne ostvaruju neće moći prihvatiti imenovanje na upravljačke pozicije u tvrtkama s kojima je tijelo u kojem su radili bilo u poslovnom odnosu ili su nad njim vršili nadzor. 

Obveznici neće moći ni lobirati u odnosu na tijelo u kojem su obnašali svoju dužnost.

- Ovim smo se prijedlogom uskladili s međunarodnim standardima, zaključuje u izlaganju. 

Član pet zakona koji propisuje načela djelovanja ostaju i u novoj zakonskoj inačici.

No, ministar je naglasio kako treba uzeti u obzir praksu upravnih sudova, Visokog upravnog suda i odluku Ustavnog suda koji je rekao da su načela opća pravna načela koja treba primjenjivati na način da ih se poveže s nekom drugom povredom zakona.

- Sukladno toj praksi sudova smo postupili prilikom izrade zakona, rekao je ministar, odbacujući kritike novinara da je članak pet sada dekorativan jer povjerenstvo neće moći postupati u predmetima koja se odnose samo na načela djelovanja.

Prijedlog Zakona bit će objavljen na e-Savjetovanju

Poručio je i da nije točna informacija da se neće moći podnijeti prijava, nego da će se moći kao i do sada, a da će Povjerenstvo procjenjivati postoje li elementi za pokretanje postupka. 

Malenica dodaje da će prijedlog Zakona biti danas objavljen na e-Savjetovanju.

- Vjerujem da će i na ovaj prijedlog doći kvalitetni prijedlozi određenih izmjena, koji će se svakako razmotriti. 

Što se tiče preporuke GRECO-a, kaže da su raspravu vodili na sastancima radne skupine.

- Iz preporuka GRECO-a ne navodi se da bi trebalo uvesti sankcije za načela. Načela se i dalje nastavljaju koristiti, povezujući se na povrede odredaba ovoga Zakona. 

➡️ Više pogledajte u prilogu Ane Zadro:

Kritika oporbe, Milanoviću sporna institucija Povjerenstva

Aktualna predsjednica Povjerenstva, iako je sudjelovala u izradi zakona, ne slaže se s ministrom.

- Ako netko počini neku težu povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dakle, ako zloporabi svoju dužnost, onda mu je stvarno bespredmetno reći da je usput bio i nesavjestan, to se samo po sebi razumije, ističe predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Članak 5. sporan je i oporbi.

- Temeljno pitanje je i dalje može li se Povjerenstvo kao tijelo, s razine nekakve moralne packe, očitovati o etičnosti postupanja dužnosnika, kaže saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

- E, to je nešto gdje se preispituje postojanje integriteta, vjerodostojnosti politike, i to je bila situacija povodom koje je pala jedna vlada, kaže pak saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

Predsjedniku Republike sporan je ne samo zakon nego i institucija Povjerenstva kao takva.

- Njime se politički manipulira, to su nažalost radili i ljudi koji su u to Povjerenstvo dovedeni kao tzv. stručnjaci, postali su političari iz žbunja, iz šipražja, prikriveni političari istog trenutka, kasnije i političari i političarke, to je nepošteno, poručio je predsjednik Zoran Milanović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!