Malenica i Milina razgovarali s glavnom europskom tužiteljicom

03.11.2022.

Zadnja izmjena 21:30

Autor: HRT/V.G./Hina

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica primio je u četvrtak glavnu europsku tužiteljicu Lauru Codruta Kövesi koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave. Kövesi se sastala i s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.


Ministar i glavna europska tužiteljica razgovarali su o radu delegiranih tužitelja u Hrvatskoj, unaprjeđenju radnih uvjeta kroz infrastrukturne investicije i zapošljavanje administrativnog osoblja, jačanju međunarodne suradnje u postupcima iz nadležnosti Ureda europskog tužitelja te budućim izmjenama kazneno procesnog zakonodavstva.

Malenica je naglasio da je Hrvatska od početaka formiranja Ureda europskog javnog tužitelja pružila snažnu podršku nastojanjima EU da se učinkovitije bori s kaznenim djelima koja štete financijskim interesima Unije. Istaknuo je da je Hrvatska među prvim članicama Unije koja je stvorila preduvjete za početak rada Ureda europskog javnog tužitelja i delegiranih tužitelja u Hrvatskoj i omogućila kvalitetnu razmjenu podataka.

Glavna europska tužiteljica pozdravila je napore hrvatskih tijela u unaprjeđenju rada ureda i zahvalila na dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji, navodi se u priopćenju.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) neovisno je tijelo EU odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima Unije što uključuje: prijevare, korupciju, pranje novca, prekogranične prijevare u području PDV-a.

Milina: Policija pokazala spremnost u borbi protiv zlouporaba na štetu proračuna EU

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina ocijenio je nakon sastanka s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Codrua Kövesi da je hrvatska policija u dosadašnjoj suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) pokazala visoku razinu spremnosti u borbi protiv zlouporaba na štetu proračuna EU.

- Suradnja između Ureda europskog javnog tužitelja i hrvatske policije če dodatno ojačati u narednom razdoblju u cilju još bolje i efikasnije suradnje u otkrivanju, suzbijanju i progonu kaznenih djela protiv financijskih interesa Europske unije i kaznenih djela koja su s njima neraskidivo povezana, kazao je Milina.

Glavna europska tužiteljica Kovesi prenijela je buduće inicijative EPPO-a s ciljem daljnjeg unaprjeđivanja dosadašnje suradnje i intenziviranja rada na predmetima i kaznenim djelima na štetu financijskih interesa Europske unije, odnosno na predmetima iz nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja.

Ravnateljstvo policije je istaknulo da je ovaj sastanak nastavak suradnje na strateškoj i operativnoj razini, a uslijedio je nakon potpisivanja Radnog dogovora između EPPO-a i Ministarstva unutarnjih poslova o suradnji i pristupu podacima vezanim za otkrivanje i progon kaznenih djela koji će stupiti na snagu 12. studenog 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!