13:17 / 27.08.2019.

Autor: V.K./Hina

Malenica s Kožićem o preuzimanju poslova državne uprave

Fotografija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Fotografija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar uprave Ivan Malenica sastao se u utorak sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem radi reformske mjere povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama.
Ministar uprave Ivan Malenica sastao se u utorak sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem radi reformske mjere povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama, kojom će oko 2000 državnih službenika prijeći u županije.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Ministar Ivan Malenica tijekom posjeta Zagrebačkoj županiji istaknuo je da je to samo jedan u nizu operativnih sastanaka sa županima kako bi se kvalitetno pripremila reformska mjera povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama.

- Što se tiče koristi ove reformske mjere - građani su ti koji bi trebali osjetiti korist ovih promjena u smislu da će lakše ostvarivati prava. Mislim da će od 1. siječnja 2020. građani, župani i županijske administracije biti zadovoljni i da će se reforma pokazati uspješnom, ocijenio je ministar.

Poslove će odrađivati županijski službenici, odnosno sporazumom između Ministarstva uprave i župana, državni službenici prijeći će u status službenika u jedinici lokalne i područne samouprave te će odrađivati poslove zajedno sa županijskim službenicima, ovisno o ustrojstvu svake županije.

- Na županima je da internim aktom ustroje svoje odjele sukladno poslovima koji im se povjeravaju, a radi se o poslovima iz područja društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave, istaknuo je Malenica.

Procijenio je da će oko 2000 državnih službenika prijeći u županije, za čije je plaće država osigurala oko 350 milijuna kuna. S obzirom na to da se radi o povjeravanju poslova, sporazum koji se sklapa nije vremenski određen, objasnio je ministar, tako da će financiranje biti osigurano sve dok se ti poslovi obavljaju.

Iako je obim posla koji slijedi dosta velik i mijenja se 66 zakona, Malenica ne smatra da su u "cajtnotu".

Mislim da ima dovoljno vremena, dio zakona je već prošao javno savjetovanje tako da mislim da će sve biti gotovo do 1. siječnja, poručio je.

Zagrebačka županija preuzima 159 zaposlenika

Što se tiče same Zagrebačke županije, župan Stjepan Kožić istaknuo je da bi Županija trebala preuzeti 159 zaposlenika ili 30-ak manje zbog mogućnosti prijevremenog umirovljenja službenika.

- Kao Županija smo i do sad sve poslove koje smo dobili odrađivali kvalitetno, učinkovito i mislim da je Vlada mogla biti zadovoljna s ovim što smo učinili. Poslove državne uprave koje trebamo preuzeti odrađivat ćemo jednako zdušno, učinkovito, kvalitetno, a prije svega na korist naših žitelj, rekao je župan.

Predstojnica Ureda državne uprave Andrea Jurić pozdravila je reformu kojom se ide prema decentralizaciji poslova i spuštanja na regionalnu razinu, čime bi se poslovi približili građanima.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan najavio je da će 2. siječnja biti održana sjednica Skupštine zagrebačke županije kako bi učinili sve da prijelaz prođe što bezbolnije, da se poslovi ne zaustave i da se obavljaju kontinuirano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!