14:20 / 17.11.2020.

Autor: D.M./HRT

Malenica: Suradnje sa Srbijom o dostavi dokumenata - nema

-

-

Foto: - / -

Jačamo materijalne i kadrovske kapacitete te sve institucije koje sudjeluju u tome, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
- Rješavanje predmeta ratnih zločina je zbog velikog vremenskog odmaka iznimno kompleksno i teško pitanje. Jačamo materijalne i kadrovske kapacitete te sve institucije koje sudjeluju u tome, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Naglasio je da suradnje sa Srbijom vezano za razmjenu dokumenata u ovom trenutku nema.

➡️ Apel majki iz Vukovara: Gdje su naši najmiliji?
➡️ Posebno teška sjećanja ovih dana i u Škabrnji 
➡️ Vukovar: SNV odao počast žrtvama 

Dodao je da prvostupanjsku nadležnost za ratne zločine imaju četiri županijska suda (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek). Pokrenuto je 269 postupaka, riješeno je njih 165, a 94 postupka su u tijeku. Kada je riječ o postupcima vezanim za područje Vukovara, Malenica kaže da je pred Županijskim sudom u Osijeku pokrenuto 65 postupaka, od čega je riješeno 35.

Podsjetio je da je 2018. unutar Ravnateljstva policije osnovana posebna radna jedinica ''Ovčara'', nadležna za provođenje istraga i postupaka vezanih uz Vukovar. Na temelju njezina rada pokrenuti su postupci protiv 11 osoba. Prošle godine donesene su i dvije presude za općinu Mikleuševce i Erdut. Suradnja sa Srbijom vezano za razmjenu dokumenata trebala bi biti bolja. U ovom je trenutku nema. Posljednji sastanci bili su 2018. kada se ministar Bošnjaković sastao s ministricom iz Srbije. Pokrenuta je rasprava o tome da se ubrzaju postupci dostave dokumentacije, međutim otada do danas nemamo, dodao je.

Odšteta braniteljima - logorašima

- Vezano uz odštetu braniteljima koji su bili u srpskim logorima vode se intenzivni sastanci u ministarstvima branitelja i pravosuđa. Vjerujem da ćemo iznaći najbolje rješenje i pomoći braniteljima u iznalaženju pravne procedure i financijskih sredstava da pravda u tom dijelu bude zadovoljena, naglasio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!