11:22 / 14.11.2019.

Autor: HRT

Malenica: Svojevoljno će 608 državnih službenika otići uz otpremnine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radi se o reformi javne uprave, gdje se poslovi državne uprave sada dijelom povjeravaju županijama i smanjuje broj državnih službenika.
Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je da se, u sklopu reforme državne uprave, očekuje da 608 državnih službenika svojevoljno napusti posao, a za otpremnine je predviđeno 97 milijuna kuna.

Riječ je o službenicima koji će 2025. steći uvjete za punu mirovinu.

- Da oni ostanu do 2025. u službi, to bi državu koštalo 238 milijuna kuna, ovako će oni za 97 milijuna izaći iz službe - rekao je Malenica novinarima pred Banskim dvorima.

- Oni će svojevoljno izaći iz službe i uzeti otpremninu - pojasnio je Malenica odbacivši novinarsku opasku da će morati napustiti službu.

Radi se o reformi javne uprave, gdje se poslovi državne uprave sada dijelom povjeravaju županijama i smanjuje broj državnih službenika.

- Idemo u decentralizaciju, iako ne u punom smislu riječi. Daljnja decentralizacija zahtijeva izmjene Ustava i donošenje dodatnih zakonskih propisa - pojasnio je ministar.

Također očekuje da broj službenika u upravi smanji i projekt digitalizacije. U budućnosti građani će moći ostvariti usluge kroz digitalne alate, kroz sustav e-građani i na taj način će se smanjiti potreba za određenim brojem službenika.

Na primjedbe oporbe da nema prave reforme bez velikog smanjenja državne uprave, Malenica odgovara kako misli da se "ovim pokazalo da se ide u dobrom smjeru".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!