Malenica: U povjerenstvu i predstavnici referendumskih inicijativa i protivnici referenduma

25.01.2022.

14:24

Autor: HRT/Hina/J.L.

Malenica: Nema razloga da u ovome ne sudjeluju i promatrači referendumskih inicijativa

Malenica: Nema razloga da u ovome ne sudjeluju i promatrači referendumskih inicijativa

Foto: HRT / HTV

Ivan malenica komentirao je referendumska pitanja za koja su dvije inicijative jučer predale prikupljene potpise Hrvatskom saboru. 

- Procedura je takva kakvu propisuje normativni okvir. Sastaje se Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji donosi određeni zaključak, on ide na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora. Sabor ovlašćuje Vladu da utvrdi je li prikupljen dovoljan broj potpisa. Ako je, ta se informacija vraća u Hrvatski sabor  i on donosi odluku zatražiti li ustavnost referendumskih pitanja, rekao je Ivan Malenica.

- U zadnja dva mjeseca niz ustavnopravnih stručnjaka osporio je ustavnost tih referendumskih pitanja, tako da je pretpostavka i vjerujem da će doći do toga da Hrvatski sabor pokrene pitanje ustavnosti ova dva pitanja. Nakon toga jedini rok je rok koji ima Ustavni sud - da u roku od 30 dana donese odluku i tu informaciju vrati Hrvatskom saboru.

Istaknuo je da je Zakon o referendumu između dva čitanja u Saboru, a dobio je podršku zastupnika Mosta, koji su pozdravili određena rješenja, među ostalim i o promatranju postupka provjere potpisa.

- Nema razloga da u ovome ne sudjeluju i promatrači od strane referendumskih inicijativa. U novom Zakonu o referendumu uvrstili smo Državno izborno povjerenstvo kao neovisno tijelo koje provodi provjeru, pa nema razloga da i sada ne sudjeluje u tome, kazao je.

Teško mu je reći koliko će to vremenski trajati, a vjeruje da će u međuvremenu biti donesen i novi zakon.

- Ovo sada ide prema trenutačno važećem zakonu, kazao je. 

Nije htio prejudicirati tko će biti član povjerenstva, ali je rekao da će referendumske inicijative moći predložiti svoje članove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!