Malenica: Vidjet ćemo može li se mijenjati ugovor između RH i MOL-a

01.09.2022.

12:14

Autor: Hina/HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u četvrtak je najavio da će se u narednom razdoblju razmotriti postoje li pravne mogućnosti za mijenjanje međudioničarskog ugovora između RH i MOL-a, s obzirom na to da je očito da sustav upravljanja u Ini ne funkcionira.

Može li "pljačka stoljeća" u Ini biti povod za poništenje međudioničarskog ugovora između RH i MOL-a, upitali su novinari Malenicu prije sjednice Vlade, na što je odgovorio da će u narednom razdoblju, prije svega resorno ministarstvo, revidirati ugovor i vidjeti postoje li pravne mogućnosti da se taj ugovor mijenja.

- Treba uzeti u obzir sve okolnosti, jer sad se vidi da taj sustav upravljanja u Ini ne funkcionira, da odnos između hrvatske i mađarske strane ne funkcionira, tako da ćemo u tom dijelu i razmotriti ugovor s MOL-om, izjavio je Malenica.


Dodao je i da ne želi prejudicirati određene pravne radnje i otkrivati što će Vlada učiniti, ali ugovor će svakako razmotriti.


Upitan smatra li da recentni događaji mogu biti povod za takvo što, Malenica je ponovio da taj slučaj pokazuje da sustav upravljanja i odnosa u Ini ne funkcionira.


- Tako da ćemo u narednom razdoblju učiniti sve da se to ispravi, spriječi, te da i hrvatska strana ima određenu ulogu u vođenju Ine, izjavio je Malenica.


Na pitanje novinarke je li mu predsjednik Vlade Andrej Plenković dao zadatak da pronađe način da se promijeni model upravljanja u Ini, Malenica je kratko odgovorio da u ovom trenutku o tome ne želi govoriti.


Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.


Unatoč tome što je loše to što se dogodilo, predsjednik Vlade Plenković jučer je apostrofirao djelovanje institucija države u razotkrivanju kriminala, pri čemu je "novac sačuvan".


Plenković je najavio da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih. 


Sukladno međudioničarskom ugovoru, da bi se promijenio neki član Uprave Ine potrebna je privola i suglasnost drugog, većinskog suvlasnika - MOL-a, te cijeli slučaj, rekao je Plenković, zahtijeva ozbiljne razgovore s njima o metodologiji upravljanja Inom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!