Mali distributeri goriva žele da Vlada prekine s kontroliranim maržama

21.12.2022.

11:48

Autor: M.Š./Hina/HRT

Armando Miljavac

Armando Miljavac

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Udruga malih distributera goriva smatra da Vlada više ne smije ustrajati na kontroliranim maržama jer su cijene nafte i naftnih derivata na svjetskim tržištima pale na prihvatljivu razinu, gotovo ispod razine prije energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini.

U priopćenju podsjećaju da je Vlada i na ovotjednoj telefonskoj sjednici ponovno donijela Uredbu o maloprodajnim cijenama goriva, prema kojoj i dalje najviša premija energetskog subjekta za benzinska i dizelska goriva iznosi 0,65 kuna po litri, "a mali distributeri od te premije nemaju ništa, odnosno, rade s minusima".

- Gorivo kupuju po istoj cijeni po kojoj ga prodaju, bez uključenih troškova zaposlenika, najma, kredita i ostalih troškova rada koje svaki poduzetnik ima, upozoravaju iz Udruge malih distributera goriva u priopćenju objavljenom u srijedu.

- Kao građani, sretni smo kada se spuštaju cijene, pa i naftnih derivata, i drago nam je da u ovim teškim vremenima svi možemo bar malo uštedjeti i smanjiti životne troškove. No, kao poduzetnici, ne možemo se načuditi činjenici da Vlada RH cijeli teret jeftinijih naftnih derivata prebacuje isključivo na poduzetnike. Zašto se država ne odrekne dijela zarade od prodaje naftnih derivata, poručuje predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac.

Mali distributeri goriva podsjećaju kako su upravo oni u jeku covid krize omogućili normalno funkcioniranje rada i života građana, gospodarstva i države, uredno servisirali svoje obveze, a sad već godinu dana teret energetske krize podnose poslujući s minusom.

Miljavac ističe da Vlada svojim odlukama dovodi u pitanje najmanje tisuću radnih mjesta kod malih distributera, kao i egzistenciju nekoliko tisuća građana koji ovise o tim radnim mjestima.

- Posebno smo ogorčeni na činjenicu da nas ne žele saslušati niti razmotriti naše prijedloge rješenja i modela koji može zadovoljiti sve uključene strane. Nažalost, nama i našim obiteljima Vlada je ukrala i Božić, jer je mnogima egzistencija ugrožena, upozorio je Miljavac.Mali distributeri goriva iščekuju i odluku Ustavnog suda o ustavnosti uredbi koje Vlada donosi vezano uz cijene goriva.

Poslali su, naime, i požurnicu Ustavnom sudu kako bi što prije uzeo u razmatranje njihov predmet kojim traže ocjenu ustavnosti uredbi o maloprodajnim cijenama goriva jer je ova situacija na tržištu za njih neodrživa.

- Osim toga, poduzeti su pravni koraci prema europskim institucijama, jer će male tvrtke biti izbrisane zbog tromosti sustava i sporosti hrvatske birokracije, zaključuje se u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!