20:26 / 15.02.2020.

Autor: Martina Klaić/IMS/HRT

Mali heroji u velikoj borbi - "Srce ti se para, a ne može se raspasti"

-

-

Foto: - / -

Najviše djece obolijeva od leukemije, tumora na mozgu i limfoma. Njih 30 prošle je godine izgubilo bitku.
Međunarodni je dan djece oboljele od malignih bolesti. Prošle godine oboljelo je 130 mališana - najviše od leukemije, tumora na mozgu i limfoma. Njh trideset je, nažalost, izgubilo bitku.

70 dana u bolničkom krevetu. Toliko je prošlo otkako je petogodšnjem Karlu dijagnosticirana leukemija. "Srce ti se para a ne može ti se raspast, jako teško. Morate biti snažni za njega? Da, jako snažna i ja i svi oko mene", kaže Karlova majka Danijela Šarić. Najsnažniji je Karlo, dodaje - terapiju dobro podnosi. 

Posebnu snagu dok se skrbe za teško oboljelu djecu moraju imati medicinske sestre. malim pacijentima potrebna je ljubav, pažnja, njega i razumijevanje, kaže Majda Lončar, medicinska sestra Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb. Emocije, dodaje -pokušava nekako zatomiti, zadržati da uspije raditi normalno.

- Bez njih ništa ne bi bilo moguće. Njih 40-tak koliko ih imamo na odjelu doista su heroji. Oni su 24 sata, non stop uz djecu, oni su zapravo drugi mama i drugi tata, naglašava prof. dr. sc. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb.

Dijagnoze su ozbiljne. Najviše djece obolijeva od leukemije, tumora na mozgu i limfoma. U ovome trenutku jedno do dva oboljela djeteta godišnje trebaju nekakav oblik terapije van granica Hrvatske, kaže prof. Bilić. Mi imamo sve što moderna medicina u ovom trenutku može pružiti na kugli zemaljskoj, dodaje.

Rezultati liječenja malignih bolesti u Republici Hrvatskoj su usporedivi s Europom i tu smo negdje iznad sredine što je jako dobro, tvrdi prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb.

A svoju borbu s tumorom na mozgu Anamarija Vuletić pretočila je u slikovnicu "Ljubav na djelu". "Slikovnica je poruka. Svakom djetetu koje prolazi malignu bolest kažem da budu jaki u vjeri i pozitivni, da će sve biti dobro. Moraju biti hrabri da pobjede svako svojega čudovišta zloćka, poručuje.

Jer tu pobjedu ovi mališani zaslužuju više od svega!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!