Mali ljudi koji rade velika djela

15.02.2023.

20:12

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mali heroji

Mali heroji

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan djece oboljele od malignih bolesti. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 150 djece, a tridesetak ih nažalost izgubi bitku s bolešću. Najčešće su dijagnoze leukemije, limfomi te maligni tumori mozga i leđne moždine. Na Zavodu za onkologiju i hematologiju KBC-a Zagreb liječi se osamnaestero djece u dobi od 2 mjeseca do nepunih 18 godina. Pomoć je potrebna i djeci i njihovim obiteljima.

Bolnica je drugi dom Mireli, njezinu suprugu i trogodišnjem Juri, kojemu je akutna limfoblastična leukemija dijagnosticirana prije nepuna četiri mjeseca.

- To je dječak koji je do tada bio vrlo aktivan, živahan zdrav i u jednom danu nam se svijet okrenuo i onda smo se morali nekako organizirati, naš život totalno promijeniti i preseliti u drugi grad. Sada smo prošli već skoro više od pola puta, terapija ide po protokolu, on dobro podnosi liječenje i mi se nadamo da ćemo uskoro put Slavonije, naglašava Mirela Nikolić.

Odlasku kući nada se i Ana.

- Ovdje smo 6 i pol mjeseci. Eleonora se liječi od akutne limfoblastične leukemije i evo na kraju smo samom. Ako bog da nadamo se da brzo idemo nazad u Dubrovnik, naglašava Ana Pitarević Duvnjak.

Nove tehnike liječenja, novi lijekovi i stalne edukacije - ključni su. 

- Od petero maligno oboljele djece mi uspijemo četvero izliječiti. Na žalost tek jedno ne uspijemo. Znači, negdje je postotak izlječenja oko 80 posto, rekao je prof.dr.sc. Ernest Bilić, dr.med., pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb.

- Ako ako gledamo uzrok smrti kod djece, znači od rođenja do 18. godine, maligne bolesti su na drugom mjestu iza nesreća i nesretnih slučajeva, dodaje.

Potres i pandemija zaustavili su radove na novoj dječjoj onkologiji i hematologiji, ipak, nakon 4 godine, dobre vijesti.

Buke i prolaznika ispred odjela najteže oboljele djece u Hrvatskoj uskoro više neće biti, nalazimo s eu prostorima nove dječje onkologije, kao što vidite završni radovi su u tijeku, slijedi još nabavka skupe opreme.

- Sad smo konačno uspjeli zaokružiti financijsku situaciju tako da ja mislim da ćemo u dogledno vrijeme, u sljedećih nekoliko mjeseci, najviše u godinu dana biti u novim prostorima, boljim uvjetima, a onda s time nadam se i boljim ishodima liječenja, naglašava Bilić.

O uspješnom liječenju svjedoči i 26-godišnja Antonija. U 18 godina od dijagnoze tumor na mozgu pobijedila je dva puta

- Ja sam vjerovala i bila sam pozitivna da će opet sve biti u redu, da ću sve to pobijediti i evo hvala bogu, uspjela sam, govori Anonija Vuletić.

Napisala je treću slikovnicu, pomaže oboljeloj djeci i širi ljubav i pozitivnu energiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!