07:00 / 24.09.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT

Mali Petrinjci na Braču

Djeca iz Petrinje na Braču

Djeca iz Petrinje na Braču

Foto: HRT / HTV

I dok Banovina još čeka zamah u obnovi potresom razrušenog, ne jenjava silna dobrota ljudi koja se rodila u toj nevolji. Zahvaljujući inicijativi HGSS-a, mala je općina Milna na otoku Braču ovoga tjedna ugostila dvadesetak učenika Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje.


Djeca potresena potresima u utrobi zemlje, u napuštenom rudniku bitumena. Pun pogodak, za strah - adrenalin je najbolji klin. 

Klinova i u Klesarskoj školi Pučišća. Šale se osmaši iz Petrinje - brački je kamen jači i od potresa.

- Sjedimo u klupama na nastavi i samo odjednom neki manji potres i kao malo se pogledamo i nastavimo i to je već postalo normalno. Znači, prvih par mjeseci kad smo se vratili svi smo bili - ono pod klupe i tako to, ali sada je već normalno, potres, 2-3 po Richteru, mi se pogledamo i nastavimo dalje, priča Petar Duspara, učenik OŠ Mate Lovraka iz Petrinje.

Djeca su čudo, a za čudesnih tjedan dana na Braču zaslužno je prijateljstvo stvoreno kad su im izleti bili nezamislivi.

- HGSS iz Splita je među prvima došao u Petrinju, mislim da su nakon četiri sata sletjeli helikopterima i kako je grad bio porušen, a mi smo imali sreću da naša područna škola je ostala čitava, HGSS-ovci su se smjestili u njoj, kaže Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica škole.

Petronije Tasić, član HGSS-a Split, kaže da je HGSS bio mjesec dana smješten u školi i tada se rodila ideja da učenici te škole budu njihovi gosti jedne sezone.

Kupanje na Lovrečini i odmah gazda časti sladoledom. Otočani su pokazali golemo srce, pogotovo stanovnici Milne - ovdje su smješteni, a ugostitelji im pripremaju obroke. Bravo, Bračani!

 Učenici Eši Golić najviše se dopala Klesarska škola jer, kako kaže, to je baš za ljude koji vole raditi sa svojom maštom.

Maštovitost gorske službe odvela ih je u pustinju Blaca, na glisiranje do Šolte, ronili su, zmajarili i planinarili. Protresli su Petrinjce dobrim vibracijama i ljudskošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!