21:17 / 09.09.2019.

Autor: Ana Marušić/HRT

Mali veseli prvi razred na Dugom otoku

-

-

Foto: - / -

Veći broj upisanih osobito je dobra vijest za škole u udaljenim mjestima, poput otočnih. Posjetili smo školu u Salima na Dugom otoku.
U Zadarskoj županiji ove je godine upisano čak 43 prvašića više nego prošle. Veći broj upisanih osobito je dobra vijest za škole u udaljenim mjestima, poput otočnih. Posjetili smo školu u Salima na Dugom otoku.

Dvije tisuće i dvanaeste na Sali je pao snijeg. Događa se baby boom. Sedam godina poslije sve je spremno za najbrojniji razred u više od desetljeća.

Njihov prvi dan škole događaj je za cijelu zajednicu.

- Više od dvanaest godina nismo imali preko deset učenika tako da je to veliko veselje za svih nas ovdje u  školi, za ovo naše mjesto, za ovaj naš otok, ističe učiteljica Ana Milić.

Je li za djecu život u malom mjestu idila ili odrastanje na otoku ima i loših strana? 

Učenici imaju prednost što se može vrlo lako pratiti njihov napredak, razvoj, ako dođe do kakvih poteškoća, može se posvetiti individualno nastavnik djetetu, a opet s druge strane, ako je premalena grupa, to nekad može djelovati demotivirajuće, ističe pedagoginja Slavica Korčulanić.
Većem broju djece raduje se i ravnatelj Gordan Dragaš koji dodaje da broj djece na Salima, odnosno na cijelome Dugome otoku, polako povećava.

U Salima se ulažu ozbiljni napori u smjeru većeg nataliteta. Načelnik općine Sali Zoran Morović kaže kako roditelji za svako novorođeno dijete dobiju šezdeset tisuća kuna, u šest obroka, svaku godinu deset tisuća kuna.

- Čini nam se da djeluje, da smo i mi doprinijeli tome ajmo reći baby boomu, što je dobar korak u smjeru bolje demografske slike otoka, ističe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!