09:17 / 17.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Malić: Nema vidljivog razloga za prijevremene izbore

-

-

Foto: - / -

Ovaj tjedan nakon ljetne stanke počinje Sabor. Hoće li Sabor biti raspušten već početkom idućeg mjeseca, te ako idemo na prijevremene izbore kome to odgovara, razgovarali smo s novinarom Gordanom Malićem.
Sabor ovoga tjedna počinje zasjedati nakon ljetne stanke. Hoće li biti raspušten već početkom idućeg mjeseca, kome bi odgovarali prijevremeni izbori te pripremaju li se novi politički savezi, u Studiju 4 komentirao je novinar Gordan Malić.

Mislim da šanse za prijevremene izbore nisu velike, ali postoje razlozi za izbore i na strani vodećih stranaka i njihovih rukovodstava. SDP-u i njegovom vrhu, Davoru Bernardiću, to bi pomoglo da se riješi političke oporbe. On sastavlja liste za Sabor i to bi bio trenutak njegovog konačnog riješenja pitanja unutar SDP-a, a Andreju Plenkoviću bi dobro došlo da se riješi svoje oporbe. Stvar bi nastavili poslije izbora puno komotnije, nego sada kada sve visi na rubu, rekao je Malić.

Na pitanje kako će Plenković očuvati krhku većinu bez Darka Milinovića, Malić odgovara da je to mala brojka. Istaknuo je da je i Ivo Sanader godinu dana 'vozio' na 76 zastupnika i da mu to nije bilo teško "jer većina nije bila krhka već pouzdana".

Za razliku od većine koju sklopite u jednom krhkom idejnom savezu kakvi su sporazumi HDZ-a s desnim grupama, populistima koji su nepredvidljivi kao Most, sklapanje saveza oko nekih klijentelističkih interesa ili drugih zakulisnih interesa je puno čvršći savez. Interes HDZ-a i srpske manjine odnosno jednog dijela manjinaca je gotovo prirodan interes. Tu se jako dobro slažu i taj savez je prilično čvrst. HNS je stranka čistog klijentelizma i oni sklapaju čvrste saveze ukoliko s druge strane imaju dobrog sugovornika, rekao je. 

Ako bi se išlo na nove izbore, koje bismo nove saveze mogli imati, koje stranke bi mogle izaći samostalno, a koje bi mogle nestati sa političkog zemljovida? Malić  kaže da većina signala govori da se to neće dogoditi jer vidljivog razloga za prijevremene izbore nema.

Postoji unutarnje nezadovoljstvo u HDZ-u, ali ono postoji otkad je HDZ-a. Svi oni znaju da ,ako izađu iz HDZ-a, neke šanse da rade u Hrvatskim šumama ili HEP-u poslije toga više nemaju, da ne govorim o onima koji znaju samo dizati ili ne dizati ruke u Saboru. Oni bez HDZ-a nemaju budućnost, a takvi su većina. Mislim da matematika govori da je u ovakvim odnosima na političkoj sceni velika koalicija neizbježna, zaključio je. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!