Maloljetnici slavili uz alkohol: šestero hospitaliziranih, svi su dobro

19.06.2021.

13:51

Autor: HRT

Neki su maloljetnici jučer zadnji dan škole proslavili - alkoholom

Neki su maloljetnici jučer zadnji dan škole proslavili - alkoholom

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Posljednji dan škole stotine zagrebačkih maloljetnika proslavile su u petak na Jarunu i Bundeku, ali nažalost mnogi na pogrešan način - alkoholom.

- Ukupno je jučer zaprimljeno šestero djece s intoksikacijom etilnim alkoholom. Svi su dobro, četvero je otpuštenih. U tijeku je otpust zadnjih dvaju pacijenata, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klaićeve bolnice za portal HRT-a, dodajući kako su toksikološki nalazi na droge kod maloljetnika bili negativni.


Nad maloljetnicima su obavljene, kaže nam, standardne mjere dijagnostike i terapije, jedna lavaža (ispiranje) želuca. Najmlađi pacijent je 2006. godište, 8. razred.


- Svi roditelji su obaviješteni, došli su u bolnicu, a jedan je pacijent pri prijemu bio agresivan, no brzo se primirio, kaže nam ravnatelj Roić.


Podsjetimo, još jučer je, u popodnevnim satima, Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo u razgovoru za Radio Sljeme apelirala na roditelje da pripaze na djecu.


- Molim roditelje sve djece koji znaju da su im djeca na zabavama, da krenu prema svojoj djeci, da ih preuzmu i odvedu kućama, kazala je nakon što su do njih počele stizati informacije da ima puno zlouporabe alkohola na proslavama koje su mladi samoinicijativno organizirali na Bundeku, Jarunu i u zagrebačkim parkovima.


- Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toga jednu vrlo tešku, upozorila je jučer te dodala:


- Molimo da ne dolazi do situacija u kojima moramo tražiti podatke o roditeljima i zvati ih da dolaze po svoju djecu koja su u teškom stanju. Molimo ih da se sami pobrinu gdje su im djeca, provjere je li sve u redu, kazala je Portolan Pajić za Radio Sljeme.


- Napravili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zlouporabu alkohola u mladoj populaciji, radi se o maloljetnicima u dobi od 14, 15 i 16 godina, a vjerujemo da među njima nažalost ima i mlađih, kazala je dodajući da su u koordiniranoj akciji s Gradskim društvom Crvenog križa i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalnim redarstvom, spasilačkom službom, pa čak i Državnim inspektoratom.


Prije dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90% maloljetnika probalo alkohol. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!