11:51 / 26.02.2018.

Autor: D.P./HRT

Malteška predsjednica u Hrvatskoj: Ukinuta ograničenja za hrvatske radnike

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Malteška predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca u posjetu je Hrvatskoj. Sastala se s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.
Malteška predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca, koja je danas počela dvodnevni posjet Hrvatskoj razgovorom s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović objavila je da Malta ukida ograničenja za hrvatske radnike, a odluka odmah stupa na snagu.

Drago mi je da je 2017. donijela veliko ubrzanje naših odnosa. Hrvatska će učiti iz malteškog predsjedanja i vaša formula 3M, maritimne, odnosno pomorske dimenzije, mediteranske dimenzije i migracija, bit će iznimno korisna i u oblikovanju hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje će uslijediti u prvoj polovici 2020., rekla je Marie-Louise Coleiro Preca. 

Hrvatska predsjednica istaknula je da su bilateralni odnosi između Malte i Hrvatske iznimno dobri, te da nemamo otvorenih pitanja, ali ima puno prostora za njihovo širenje i produbljivanje, rekla je. Ono što je iznimno bitno jesu i zajednički interesi unutar Europske unije. Europa jednakopravnih država, Europa u kojoj svi imaju pravo na jednak razvoj. Ne Europa više dimenzija i brzina, već Europa koja će odgovoriti na izazove s kojima se susreće i koja će prije svega voditi računa o interesima svojih građana, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednicu Malte primio je i premijer Andrej Plenković. Zaključeno je da treba unaprijediti gospodarsku suradnju, posebno u području brodogradnje, telekomunikacija i turizma. O tome se razgovaralo na poslovnom forumu na kojem je potpisan sporazum o suradnji hrvatske i malteške gospodarske komore.

Malta je otočna država s 430 tisuća stanovnika i zavidnom ekonomijom. S prosječnom plaćom većom od tisuću eura, uvozi stranu radnu snagu, a odsad na malteškim otocima i hrvatski državljani mogu raditi bez ikakvih ograničenja.

Nakon godina stagnacije lani je trgovinska razmjena porasla za više od 100 posto. Boljim gospodarskim odnosima, pogotovo u turizmu, pomogla bi izravna zrakoplovna linija, a predsjednica je pozvala Maltu da se koristi našim lukama za izvoz svojih proizvoda na europsko tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!