00:31 / 05.06.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Mamić: Cvitan i Uskok vrše pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mamićevo ime spominje se u dvije točke optužnice, za svako to djelo propisana je zatvorska kazna do 10 godina, ali jedinstvena kazna ne može prelaziti 15.
Bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić, kojemu se na Županijskom sudu u Osijeku zajedno s njegovim bratom Zoranom i bivšim direktorom kluba Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom sudi pod optužbom za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz kluba te štetu proračunu od 12,2 milijuna kuna, optužio je bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu.

Institucija Državnog odvjetništva reketari i ucjenjuje ljude da bi osudili nevinog čovjeka, rekao je Mamić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako posjeduje prijepis telefonskih razgovora od subote 3. lipnja u kojima je navodno sudjelovao Cvitan, a u kojemu od jednog od članova sudskog vijeća, kojega nije imenovao, bivši državni odvjetnik izrijekom opetovano traži osuđujuću presudu Mamiću i drugima, unatoč tome što na to nastavlja dobivati odgovor kako za takvu presudu nema dokaza.

Pročitavši sadržaj razgovora - navodno vođenog s Cvitanova privatnog telefona u kojemu je navodno Cvitan rekao "Idite za osuđujućom presudom", pa na odgovor "S kojim obrazloženjem?" rekao: "Da su dokazi nepobitni", a potom na tvrdnju suca kako su svi dokazi na temelju indicija, te da bi takva presuda pala na višim instancama, ustvrdio kako su "više instance naš problem" - Mamić je ustvrdio kako je tu riječ o otvorenom reketu, u kojemu je navodno sudjelovala i današnja v.d. ravnateljice USKOK-a Tamara Laptoš.

Kazao je kako nakon 1.5 godine provedene sudske rasprave ne postoji nijedna rečenica niti dokaz kojim bi pošteno sudsko vijeće moglo donijeti osuđujuću presudu bilo kome od optužene četvorice.

Izricanje presude dogovoreno je u srijedu u podne. Mamićevo ime spominje se u dvije točke optužnice, za svako to djelo propisana je zatvorska kazna do 10 godina, ali jedinstvena kazna ne može prelaziti 15. Osude li ga nepravomoćno na pet ili više godina zatvora, Mamića odmah u srijedu vode u osječki zatvor.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!