12:23 / 06.09.2019.

Autor: HRT

Mamić: Ocjena za predsjedničke kandidate dovoljan 2

-

-

Foto: - / -

Ministrica koja sjedi u Vladi tjera svoju vladu da izađe iz okvira. To nije normalna situacija. To je kao da zaposlenik u tvrtki radi protiv interesa te tvrtke, rekla je u Studiju 4 Ankica Mamić.
Za prijepore između HDZ-a i HNS-a nastale zbog pregovora sindikata prosvjete i Vlade - Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja kaže - riječ je o folkloru.

- Ja bih rekla da se tu radi prije svega o folkloru, s jedne i s druge strane riječ je o tome da koalicijski partneri pokušavaju izboriti za sebe što bolju poziciju s obzirom na to da još uvijek ne znamo odluku SDSS-a hoće li ostati unutar koalicije ili iz nje izaći. Mislim da će SDSS ostati, kao što mislim i da će HNS ostati, navodi Ankica Mamić.

- Pitanje je discipliniranja ministara koalicijskih partnera. Sigurno premijeru u ovom trenutku to nije jednostavan posao zato što su i sindikati svjesni da se priprema budžet za izbornu godinu i da im je ovo najbolji trenutak da ulove za sebe što više mogu.

"Nismo do sada vidjeli da ministar staje na stranu sindikata"

- Postojao je dogovor u Vladi da se ide u povećanje plaća prema liječnicima i medicinskim sestrama, a onda je HNS, odnosno ministrica Blaženka Divjak vidjela priliku da sindikate iz svog resora da im da vjetar u krila da i oni mogu tažiti od Vlade. Ja se slažem da je tu riječ o jednoj vrsti neposluha i po meni bi premijer trebao u najmanju ruku ozbiljno razgovarati.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti! "]
GSV u mandatu ove Vlade ne funkcionira

- Ja bih rekla da je upravo to indikativno, to je pokazatelj da se sada rade politički pritisci, a da se ne vode pregovori, jer pregovori bi se trebali voditi unutar GSV-a gdje su svi dionici koji bi trebali neki problem riješiti. Proračunski novac ne pada s neba, proračunski novac moraju hrvatski porezni obveznici platiti.

Ministar Zdravko Marić će zbog odluke da se smanji PDV od početka iduće godine imat će dvije milijarde manje u proračunu samo s osnova primitaka iz PDV-a, dakle njegova situacija uopće nije jednostavna, ističe Mamić. I dodaje -  umjesto da pregovarački timovi unutar GSV-a kažu - mi se možemo složiti da trebaju učitelji i nastavnici imati veće plaće, ali isto tako moramo vidjeti je li ih  previše u sustavu, kako su određeni koeficijenti, koliko sati rade...

- Svaki dionik tih pregovora mora iznijeti svoje argumente i onda se donese kompromis koji je održiv. Ova vrsta političkih pritisaka kad ministar vlastitu Vladu na neki način ruši stajući na stranu sindikata, bez ideje da određujem tko je u pravu, a tko je u krivu, sigurno šteti pregovaračkom procesu i sigurno dovodi sindikate u poziciju da oni imaju jače karte u svojim rukama.

Većina ovih problema događa se zbog loše komunikacije

- Problem ne samo ove vlade nego gotovo svih kojih se ja sjećam, da se komunikacija ne vodi proaktivno i ne provodi se ispravno s dionicima određenih procesa. Ovo što se sada događa oko ministrice Divjak, to je najbolji primjer. Dakle, netko tko bi trebao držati leđa Vladi kako bi proračun bio održiv, jer će provjera Hrvatske biti sve tvrđa i oštrija, a ministrica koja sjedi u Vladi tjera svoju vladu da izađe iz okvira. To nije normalna situacija. To je kao da zaposlenik u tvrtki radi protiv interesa te tvrtke.

Cijelu Plenkovićevu Vladu pogodio je niz nepredviđenih udaraca, od kojih neke nije bilo realno očekivati, smatra Mamić.

Predsjednički kandidati

- Rekla bih da se jedan od kandidata, Mislav Kolakušić nije namjerno još uvijek nametnuo, mislim da je to njegova strategija. Ta je strategija njemu donijela odličan rezultat na europskim izborima. Pema istraživanjima njegova nezavisna lista je zapravo treća politička snaga u Hrvatskoj, očekujem da će izaći u kampanji možda početkom listopada, a možda još i kasnije. Za njega to nije loša strategija.

- Što se tiče ova tri kandidata koja su najvidljivija, gospodin Miroslav Škoro je počeo jako dobro, dakle, najava kampanje je bila jako dobra, sve poslije toga  bilo je katastrofalno u komunikacijskom smislu. Više je razloga. Onog časa kad najavite predsjedničku kandidaturu zahtjevima za tako maksimiziranim ovlastima predsjednika, vi nakon toga trebate početi voditi ozbiljne političke razgovore sa svim zainteresiranim dionicima, s građanima, medijima, sa svima kojima trebate objasniti zašto tražite tako velike ovlasti. Gospodin Škoro je nastavio pjevati kao da se njegova kandidatura nije dogodila i svako toliko se ukaže s nekim Facebook statusom. Tu vrstu komunikacije ne možete voditi ako ste izašli s iznimno velikim zahtjevima prema povećanju ovlasti. I više nego ambiciozno.

- Mislim da će Mislav Kolakušić ići u velik dio prostora Zorana Milanovića, mnogo veći prostor uzima njemu nego aktualnoj predsjednici i Škori. Zoran Milanović je u nešto boljoj poziciji jer ovdje će se voditi borba između dva desna kandidata i moram reći da je meni jako čudno da oboje idu taj ekstremni desni bazen koji je u Hrvatskoj uvijek mali, do 10%, a centar i desni centar u ovom trenutku su bez adekvatnog kandidata.

- Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je činjenicom da je odgađala najavu kampanje, pa načinom na koji je u Kninu rekla da će biti kao predsjednica još pet godina, pa onaj nesretni govor incident u Kninu, pa nesretni intervju Hrvatskom tjedniku u kojem najavljuje kandidaturu. Ja bih rekla da je tu bila hrpa komunikacijskih propusta. Očito je da se slaže neki stožer i da će komunikacija biti koordinirana iz Banskih dvora a ne iz Ureda predsjednice, vidimo i po odabiru ljudi, koji će nositi predsjedničinu kampanju. Ima vremena da se zaboravi što se do sada dogodilo, evo ovih dana se očekuje i njezina službena kandidatura pa ćemo možda moći više reći o njezinoj kampanji. Uglavnom njezini dosadašnji istupi s komunikacijskog aspekta bili su svi loši.

Dakle, zadržala bi se, odgovorila je Mamić, otprilike na dvojci s ocjenama za kandidate što se tiče komunikacijskog dijela.

Ponašanje Milana Bandića je "nepristojno i neprihvatljivo"

- Bez obzira na to o kakvoj se situaciji radi, njegovo je ponašanje, nepristojno i neprihvatljivo, on vrijeđa novinare, suradnike, zastupnike u skupštini. Činjenica da je potpisao ovaj memorandum, ja ne mogu govoriti o izmjenama u GUP-u, ali u komunikacijskom smislu postupio je bahato, bez respekta prema biračima, bez ikakvog respekta prema predstavnicima građama. Aktualni sat u gradskoj skupštini je bilo zaista tužno gledati, rekla je Mamić. Ne mogu naći riječi prikladne javnoj komunikaciji kojima bih to opisala.

To je kod Bandića na razini dijagnoze, smatra Mamić. Misli da on neće ići u kandidaturu, nego će nekoga od svojih žetončića gurnuti da trči tu trku za njega.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!