07:19 / 15.07.2020.

Autor: M.M./U mreži prvog/HRT

Mamić: Oporba nije razumjela trenutak

-

-

Foto: - / -

U mreži prvog gostovali su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i sociolog Sven Marcelić.
Je li Andrej Plenković pogriješio pozivajući oporbu na sastanak prije konstituiranja Sabora? Je li odbijanje pojedinačnih neformalnih razgovora odgovor opozicijskih čelnika na Plenkovićevu izjavu da ima sigurnih 76 potpisa za mandatara i da ne mora više ni sa kim razgovarati?

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u emisiji U mreži prvog rekla je kako smatra da Plenković nije pogriješio.

- Nalazimo se u specifičnom trenutku, a politika je pitanje konteksta. Kontekst u kojem se nalazi ne samo Hrvatska već cijeli svijet zahtjeva visok stupanj konsenzusa o mjerama i reformama koje će vlada morati napraviti, rekla je te dodala da je to bio dobar potez i da joj je žao što oporba nije razumjela trenutak i što nisu pristali otići na taj sastanak.

Sociolog Sven Marcelić rekao je da on to gleda u kontekstu saborskog folklora. 

- U Hrvatskoj čak i pitanja protokola u odnosu sa takvim problemima bila su labava i u ovakvim situacijama se postavlja prilika da se i vlast i opozicija postave u samome startu, rekao je te istaknuo kako se nadam se da je sastanak sazvan u dobroj namjeri ali na šlampav način koji je omogućilo oporbi da se postavi kao netko tko nije bio pozvan na adekvatan način. 

- Plenković ima relativno komfornu situaciju - ima 76 svojih, a ima i među opozicijom stranaka koje će s njim projektno surađivati, rekla je Mamić. Dodala je da je razgovor uvijek dobar i da premijer ne bi trebao ustrajati u tome da neće razgovarati s opozicijom.

- Trebamo prestati oponirati samo zato što smo na drugoj strani saborskih klupa, rekla je.

Na pitanje bi li rezultat bio drugačiji da ih Plenković pozvao sve zajedno Mamić je rekla kako bi tehnički bilo elegantnije, ali da bi rezultat bio isti.

Marcelić smatra da  si je Plenković omogućio četiri mirne godine što se tiče političke situacije i sada može programski postaviti stranku i okrenuti državu u smjeru u kojem želi.

- Ogradio se od desnice i okrenuo se manjinama, malim strankama - liberalnog svjetonazora što govori da ima potrebu da se iskaže i kroz takvu vrstu političkog određenja. Ovo je skretanje HDZ-a prema centru.

Kad god je HDZ na vlasti oni imaju problema sa sindikatima, a kad je SDP na vlasti oni imaju sa braniteljima. Ideja je bila da se harmoniziraju odnosi s oporbenim strankama uzimajući u obzir teški period koji nam slijedi, rekla je Mamić te dodala da će biti puno problema i da bi ključna riječ pri postavljanju ministara trebala bi biti stručnost.

- Hrvatsku čeka potreba za jasnim restrukturiranjem. Cijela kriza sa koronavirusom iznijela je niz strukturnih problema u funkcioniranju hrvatske države, rekao je Marcelić.

Dodao je da postoji niz problema u koje će Plenković morati zarezati te da je još važnije identificirati strukturne probleme i očekivati da će se kroz oporbeni rad i određene pritiske prema HDZ-u početi rješavati problemi koji jesu strukturni i koji nas i doveli do toga da je Hrvatska među najmanje razvijenim zemljama EU-a.

Kad je riječ o opoziciji Mamić je rekla kako opozicija mora biti konstruktivna, davati potporu vladi u ostvarivanju obećanja koje je vlada dala primarno prema građanima. Međutim istaknula je kako ne vjeruje da će se to ostvariti u ovom mandatu jer ćemo pasti u duboku recesiju.

- Ne vidim način na koji će hrvatsko gospodarstvo rasti, a rescue fond koji nam je na raspolaganju koliko ćemo novca provući ovisiti će o kapacitetu hrvatskih institucija.

Dodala je kako će platforma Možemo, kao nova snaga, i Most biti taj motor koji će tjerati većinu i vladu u realizaciju što većeg broja projekata, a s njom se složio i Marcelić.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!