11:20 / 19.05.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Mamić: HDZ i SDP moraju se ozbiljno zamisliti

Ankica Mamić

Ankica Mamić

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja, u emisiji Studio 4 rekla je kako je protuzakonita najava Tomislava Tomaševića u kojoj govori da će svi pročelnici morati staviti svoje mandate na raspolaganje, a da se sposobni Zagrepčani pripreme za javne natječaje i kandidature na njihova mjesta. Ali, kako kaže, to je vjerojatno bio apel pobjednika da se otvore radna mjesta za ljude s kojima će on raditi. 


- Očekivano je da će gradonačelnik imati svoje ljude. Što se tiče pročelnika, oni se biraju javnim natječajem, ali znamo da je u Hrvatskoj relativno jednostavno fingirati iste, istaknula je. Na pitanje koliko Tomislavu Tomaševiću u drugome krugu može naštetiti sve više informacija da njegovu platformu financiraju izvan granica Hrvatske, a zadnje je bilo da je prije 8 godina kada je s aktivistima Zelene akcije prosvjedovao u Varšavskoj ulici, Mamić je rekla kako je poznato da se mnoge nevladine organizacije financiraju i iz inozemnih donacija i to nije neuobičajeno.

- Nisam sigurna da će zbog toga za Tomaševića biti štete zato što to njegovi birači znaju i ako im to nije smetalo u prvom krugu, ne vidim zašto bi im smetalo sada. Naglasila je kako podjela na ljevicu i desnicu na lokalnim izborima nije zdrav način razmišljanja, no u Hrvatskoj racionalan način razmišljanja nije dominantan.

- U Zagrebu je situacija postala toksična tim dugogodišnjim stilom vladanja Milana Bandića i ljudi žele drastične promjene i realno je očekivati pobjedu Tomaševića, rekla je. Na pitanje što Miroslavu Škori ostaje kao adut, Mamić je odgovorila kako to definitivno nisu ideološka pitanja zato što se zna njegovo stajalište o tome. Škoru bi, smatra, trebala interesirati homogenizacija od centra na desno.

Mamić je istaknula kako je velika odgovornost Peđe Grbina za debakl SDP-a u prvom krugu izbora, "no mora se reći da Grbin nije kriv što se SDP-u dogodio Možemo!". "Dogodila se uzbudljiva pobjednička opcija u lijevom spektru. Mislim da su svi mladi koji su lijevo orijentirani izabrali Možemo!, a u SDP-u su ostali stariji birači", rekla je i dodala kako je SDP u ozbiljnoj krizi.

Andreju Plenkoviću i HDZ-u ide u prilog to što je njihov kandidat osvojio dvostruko više glasova nego Drago Prgomet na posljednjim izborima. Mamić je zaključila kako se "nakon ovih izbora i HDZ i SDP moraju ozbiljno uhvatiti obnavljanja svojih stranaka, političkih poruka i načina vođenja politike".

- Obje stranke gube svoje birače i moraju se dobro zamisliti nad tim. Recimo, HDZ je ozbiljno podbacio u Dalmaciji, rekla je. Politički duopol je, kako kaže, u Hrvatskoj već dugi niz godina u krizi. No ono što SDP i HDZ još održava visoko je izborni sustav. Ni jedna od tih stranka nikada nije htjela promijeniti izborni zakon koji konvenira velikim strankama.

- Što se tiče platforme Možemo!, oni su ljestvicu dignuli visoko, a dobili su i rezultat koji implicira odgovornost, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!