19:26 / 23.07.2020.

Autor: M.M./Tema dana/HRT

Mamić: Vladin program je pretjerano optimističan

-

-

Foto: - / -

Premijer Plenković u novom mandatu najavljuje otvaranje 100 tisuća radnih mjesta, rast plaća, rast mirovina.
Deseti je sat rasprave u Saboru o programu kojim mandatar Andrej Plenković od zastupnika traži povjerenje za svoju drugu, a hrvatsku 15. vladu. Premijer Plenković u novom mandatu najavljuje otvaranje 100 tisuća radnih mjesta, rast plaća, rast mirovina. Maratonsku sjednicu obilježile su brojne replike, pojedinačni i govori klubova zastupnika, a analizu parlamentarnog dana donose naši gosti.

Program je dio HDZ-ovog programa Sigurna Hrvatska. Mislim da je izrazito optimističan, čak i pretjerano optimističan s obzirom što nas čeka nakon korona krize, rekla je komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić gostujući u Temi dana.

S njome se složio i Berto Šalaj rekavši kako program je optimističan, ali da hrvatski građani nisu entuzijastični i optimistični što se vidjelo i po izlasku na izbore. 

- Puno se govori o 22 milijarde eura pomoći iz fonda EU-a i prvo je pitanje kako povući najveći dio tih sredstava, a drugo kako te fondove i razvoj pretočiti u bolji život građana. I sam premijer je rekao da građani odlaze jer drugdje vide bolju socijalnu i ekonomsku situaciju, rekao je.

Osvrnuo se i na novost - ukidanje imuniteta članovima vlade. Rekao je kako pozdravlja taj potez, ali da je on simboličan i u pravnom smislu ne znači puno.

- Plenković zna da je u prošlom mandatu imao velikih problema s optužbom za političku korupciju i klijentelizam. Ovo je simbolična gesta koja je dobra, ali vidjet ćemo se kako će se dalje razvijati, rekao je.  

Kad je riječ o oporbi Mamić je rekla da će ključne snage biti Možemo s lijeve i Most s desne strane i da će od njih premijeru dolaziti najozbiljniji napadi.

- Činjenica je da je Tomašević uspio izvući premijera iz njegove rutine i to pokazuje da će tako i nastaviti i mislim da je to njihov komunikacijski kanal i priprema za nadolazeće lokalne izbore, rekla je.

Na pitanje hoće li se stabilnost većine mjeriti već 5. kolovoza na obilježavanju Oluje, profesor Šalaj rekao je da Andrej Plenković i Milorad Pupovac nikada neće isto misliti o onome što se dogodilo 5. kolovoza, ali da to neće narušiti njihovu suradnju i da će što se tiče tog odnosa parlamentarna većina ostati čvrsta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!