20:54 / 14.12.2018.

Autor: M.M./HRT

Mamula o slučaju premlaćene djevojke: Gdje je pravda?

-

-

Foto: - / -

Šest mjeseci maksimalno mogućeg pritvora nije bio dovoljno dug period da se donese presuda u slučaju brutalnog premlaćivanja mlade djevojke u Zadru.
Šest mjeseci maksimalno mogućeg pritvora nije bio dovoljno dug period da se donese presuda u slučaju brutalnog premlaćivanja mlade djevojke u Zadru. Sud je morao optuženog muškarca pustiti na slobodu, uz mjere opreza, a nova rasprava zakazana je za 20-ak dana. Obitelj žrtve je u šoku, boje se za svoje živote. Gosti Teme dana bile su Lana Peto Kujundžić - sutkinja zagrebačkog Županijskog suda i psihologinja Maja Mamula.

Sutkinja Kujundžić odmah na početku je rekla kako ne želi komentirati konkretan slučaj, već kaznena djela do pet godina za koja je zakonom predviđeno mogućnost istražnog zatvora do šest mjeseci i noviju praksu koja bi trebala biti okrenuta prema žrtvama. 

Istaknula je da bi prva i osnovna stvar trebala biti pojedinačna procjena svake žrtve. "Pojedinačna procjena bi trebala doći do određenog zaključka ako se radi o intimnim partnerima, o osobama koje su bile u emocionalnoj vezi. To su posebno ranjive žrtve i prema njima možemo primijeniti poseban način zaštite, ali i mogućnost ispitivanja."

Na pitanje je li šest mjeseci dovoljno da se nešto donese rekla je da u uobičajenom predmetu gdje je istražni zatvor, radi se o hitnom predmetu. "Tu trebaju biti hitni ne samo policija nego i državni odvjetnik i sud koji donosi odluke", rekla je sutkinja.

Psihologinja je rekla da bez obzira na zaštitne mjere koje su izrečene da one neće umiriti žrtve ili stvoriti osjećaj sigurnosti. "S jedne strane je strah za vlastiti život, a s druge strane ostaje pitanje gdje je pravda i koju to poruku šalje društvu".

Sutkinja Kujundžić rekla je da su te mjere vrlo učinkovite, ako ih policija nadgleda.  "Nije bitno samo doći do oštećenice i pitati kako si, jesi li nekoga vidjela…, važno je provjeriti gdje se počinitelj kreće i njemu skretati pažnju da se ne smije približavati žrtvi. Potrebna je provjera na dvostrukom nivou, i počinitelja i žrtve", rekla je i naglasila da ona u svojoj praksi nije imala slučajeva da je bilo kršenja takvih mjera opreza.

Dodala je da postupci na Općinskim sudovima koji su za kaznena djela do pet godina zatvora najčešće su s jednom raspravom, najviše dvije, izuzetno tri. "Po meni ako netko pita koliko dana je potrebno da se vodi jedna rasprava u ovakvim kaznenim predmetima - tri dana je najviše vremena koje treba posvetiti sud, zaključila je sutkinja Kujundžić.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!