Mandić: Sigurnost u Hrvatskoj piše se velikim slovima

05.10.2021.

17:50

Autor: Studio/P.F./HRT

Marina Mandić (MUP) o kriminalitetu

Marina Mandić (MUP) o kriminalitetu

Foto: Studio 4 / HRT

Pandemija COVID-a utjecala je na mnogošto, pa je tako do promjena došlo i kada je riječ o kriminalitetu. Manje ga je na ulicama, više na internetu. U porastu je i nasilje u obitelji, dok je manje ubojstava. Kakvo je stanje kriminaliteta u Hrvatskoj u emisiji HRT-a Studio 4 govorila je Marina Mandić iz MUP-a.

- Kad imamo jednu specifičnu situaciju kao što je 2020. godina koja je definitivno bila Covid-19 godina i koja ima toliko snažan utjecaj na razne pokazatelje kriminaliteta, moramo je stvarno obilježiti pažljivo i mnogo više od trenutačne situacije pratiti trendove unutar kojih se nalazimo. Nakon  2020., takve kakva je bila, u kojoj je došlo do znatnog pada različitih vrsta kriminaliteta, do porasta specifičnih vrsta kriminaliteta, sadašnje mjesece 2021. godine definitivno moramo pratiti oprezno jer će doći do porasta pokazatelja. Nužno je naglasiti da ako ih uspoređujemo s 2020., većina će ih rasti, objasnila je Mandić kako se kreću trendovi kriminaliteta u 2021. u odnosu na prošlu godinu.

O ubojstvima

Komentirajući brutalno ubojstvo djece u obitelji, Mandić je rekla da su kaznena djela ubojstava i pokušaja ubojstava i inače kaznena djela na čiju brojnost snažno utječe percepcija građana.

- Kad se statistički promatra, mi smo se od 2020. unatrag nalazili u tri uzastopne godine tijekom kojih smo evidentirali najmanji broj kaznenih djela ubojstava od kad se statistički uopće prate. Imate osjećaj, budući da se o tome stalno govori, u javnost izlazi niz detalja, imate osjećaj kao da se događa nešto strašno i da je sada gore nego što je ikada bilo. Kad govorimo o brojkama, broj ubojstava je nešto što se može precizno pratiti. Godine 2'019. bilo je 30 ubojstava u RH, a 2018. bilo je 22. To je najmanji broj ubojstava ikad evidentiran u RH. Govorimo o brojci od 35 ubojstava godišnje. Ako se vratimo u 2000., tada smo imali 101 kazneno djelo ubojstva, a ako se vratimo u 1980-e godine, broj je bio veći. Međutim dostupnost informacija snažno utječe na to da javnost ima dojam da je toga mnogo više. A nije, nalazimo se u jednom povoljnom razdoblju, RH bez problema nosi epitet sigurne zemlje, godišnje se evidentira 1200 -1300 kaznenih djela na 100.000 stanovnika. To je podatak koji si ne mogu priuštiti mnoge europske zemlje za koje smatramo da su mnogo sigurnije i da uživaju percepciju sigurnijih. Međutim, tomu nije tako, rekla je Mandić.

O nasilju o obitelji
Govoreći o nasilju o obitelji, rekla je kako je jedna od procjena i hrvatske policije, ali i Europola zatvaranje obitelji, veći boravak obitelji unutar vlastite zajednice utjecat će na to da će se povećati rizik od nasilja unutar obitelji ili zajednice.

- To se odnosi na slabije članove obitelji, djecu , žene i starije osobe. Procjenjivalo se da će se to i dogoditi, a na što je MUP reagirao različitim preventivnim projektima da je žrtvu potrebno ohrabriti. Kad govorimo o nasilju u obitelji tijekom 2020. godine, povećao se broj kaznenih djela u obitelji, i to oko 30%. Međutim, riječ je o tome da smo na tragu senzibiliziranja i vlastitih operativnih snaga. MUP se posvetio senzibiliziranju službenih koji prvi izlaze na dojave nasilja u obitelji, istaknula je Mandić.

O gospodarskom kriminalitetu

- Ravnateljstvo policije svojim strateškim dokumentima i djelovanjem snažno je usmjereno na to da se otkrivaju i procesuiraju slučajevi gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Tijekom 2020. nismo mogli obraditi onoliko počinitelja koliko smo planirali, no snažno smo se posvetili obradi složenijih oblika gospodarskog kriminaliteta i korupcije. U prvih 7 mjeseci 2021. bilježimo znatan veliki porast otkrivanja gospodarskog odnosno korupcijskog kriminaliteta, i to 85 - 90%. Gospodarski kriminalitet, složena djela je nešto čije istraživanje traje godinama. Sada u 2021. realizacijom beremo plodove rada od kraja 2019. i kroz cijelu 2020. godinu i kada su nam to uvjeti dopuštali. Ozbiljna i složena krim istraživanja ne rade se preko noći i ne mogu se tempirati, potreban je dug rad, naglasila je Mandić.

O kibernetičkom kriminalitetu

Što se tiče kibernetičkog kriminaliteta, rekla je kako se povećanje predviđalo.

- Nijedna policija ne može biti uspješna na svojoj razini jer kriminalitet više nije ograničen granicama država. Hrvatska policija uspješno razrješuje cyber napade jer se opetovano oslanja na svoje partnere unutar Europe pa i šire, istaknula je Mandić.

No velike tvrtke moraju same ulagati u svoju kibernetičku sigurnost.

- Lijepo je znati i da vaše poslovanje postoji u državi koja je itekako dobro ekipirana i koja ima kadrove koji mogu pružiti adekvatne odgovore kada do cyber napada i dođe, rekla je Mandić.

Procijenila je da sa sigurnošću u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni.

Sigurnost u Hrvatskoj sigurno se piše velikim slovima, rekla je Mandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!