Manifestacija "Street Race" okupila ljubitelje motoadrenalina

12.08.2023.

19:55

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Još se pamte zastrašujuće snimke kada je početkom ljeta dvadesettrogodišnji vozač izgubio nadzor nad "bijesnim" automobilom i zabio se u gledatelje u zagrebačkom Buzinu. Kako bi se stalo na kraj ilegalnim okupljanjima, ljubitelji "motoadrenalina" organizirano su i pod policijskim nadzorom u Varaždinu pratili manifestaciju "Street Race".

Sredinom lipnja tri su osobe teško, a dvije lakše ozlijeđene kada je mladi vozač izgubio nadzor nad automobilom te pokosio gledatelje u Buzinu.

Gotovo svakodnevno svjedoci smo teških prometnih nesreća na našim cestama kojima je uzrok, brzina. Najčešće stradavaju motociklisti.

- Apeliram uistinu na sve motocikliste da poštuju propise, da prije započinjanja pretjecanja uvjere se da su to sigurni napraviti, rekao je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Prevencija divljanja u prometu


Da stanu na kraj divljanju i iživljavanju na cestama, ljubitelji "motoadrenalina" u Varaždinu organizirali su utrku ubrzanja. 

- Ove godine imamo 160 sudionika i od toga je dvadesetak automobila, cilj je upozoriti ih da se ne utrkuju na cestama, objasnio je organizator Marko Horvat.

Motocikli i automobili stazom dugom 402 metra projure za manje od deset sekundi. Najveća brzina je 250 kilometara na sat.

- Odlična atmosfera, odlično vrijeme, super je, ljudi, navijaju, rekao je jedan od posjetitelja.

- Dolazimo iz Krpinskih toplica, dobra organizacija, vrijeme, volimo te aute, nadovezao se drugi.

Brzi automobili i raznovrsni natjecatelji


Bio je tu i jedan od najbržih serijskih automobila u Hrvatskoj, a s kolegama se natjecala i jedna dama.

- Brzina mu je oko 242 km/h, ali baš maksimalna, nisam je nikad mjerio, a cijena oko sto tisuća eura, otkrio je Teo Perica iz Kaštel Novog.

- Dama, malo neobično, upitao je novinar.

- Da, ja rušim predrasude o ženama vozačicama, bilo je teško, ali s godinama su me i muški kolege prihvatili i jedna sam od njih, ustvrdila je Tamara Sudarević Kos iz Zagreba.

Sve je nadzirala i policija, a nesreća i izgreda nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!