22:15 / 12.08.2018.

Autor: D.M./HRT

Manje je požara, ali to nije puka sreća

-

-

Foto: - / -

U Temi dana o tome su govorili glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.
I dok je u prošlogodišnjoj požarnoj sezoni po površini izgorjela jedna Međimurska županija - ovoga ljeta, ako izuzmemo jučerašnji požar kod Omiša, većih, složenijih intervencija nije bilo. U Temi dana o tome su govorili glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Slavko Tucaković je kazao kako je to posljedica i boljih meteoroloških uvjeta, ali i uvođenju novih sustava i provedbi preventivnih mjera i inspekcija. Posebno je naglasio uvođenje operativnog vatrogasnog dežurstva i poboljšanje komunikacije unutar sustava. Preventivne mjere i njihovo provođenje su najbitniji, smatra Tucaković. Nadzor kamerama i dronovima, povezan s centrom u Divuljama omogućio je brzi izlazak na teren i efikasniju sanaciju.

Dražen Glavina osvrnuo se na veliki požar kod Omiša u kojemu su stradala i dva vatrogasna vozila. Požar je, kaže bio zaokružen, pod jakom tramontanom i vatrogasci su morali spašavati sebe. Jedno stradalo vozilo bilo je staro 10 godina, a drugo više od 25 godina, a ukupna šteta iznosi više od 1,5 milijuna kuna", kazao je Glavina. Dodao je kako večeras DVD-u Omiš stižu dva vozila iz robnih zaliha koja će im poslužiti kao zamjenska za ovu sezonu.

U gašenju požara kod Omiša prvi put je sudjelovalo novo zapovjedno-operativno vozilo koje, kazao je Dražen Glavina ima mogućnosti spajanja sa svim centrima i u njega se slijevaju sve informacije - sva imena i prezimena vatrogasaca na terenu, kartografija, dronovi, slike s požarišta i pozicije vozila. Najavio je kako ove godine kreće 'obnova' požarnih puteva. Izvijestio je kako je danas u Dalmaciji gorjelo na pet mjesta - svi su ti požari na vrijeme ugašeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!